Direktlänk till inlägg 12 oktober 2009

Lars Audell

Av Karlsson - 12 oktober 2009 08:45

  


Hemkommen nyligen från en föreläsning med Lars Audell vandrar tankarna kring de erfarenheter och pragmatiska kunskaper om skelettdefekter som denne kunnige man delat med sig av. Tänk om, tänk om bara han hade stannat kvar och fått gehör för de kunskaper som han och hans avdelning samlat på sig under alla år baserat på alla de tusentals hundar och röntgenplåtar som passerat förbi. Pragmatisk kunskap baserad på hundratusentals fall över lång tid. Det finns inte så många i världen som besitter denna sortens expertkunskap utifrån avläsning av röntgenplåtar på mer än 1 miljon leder, framförallt höftleder, av olika raser och åt olika kennelklubbar i Europa.


Fram till och med år 2000 hade Lars Audell med team avläst ca 90 000 röntgenplåtar. En avläsning där de upptäckt att det inte gick att avläsa alla hundraser efter en och samma mall, utan de använde ett rasanpassat avläsningssystem. De tog också hänsyn till slappa leder till skillnad mot dagens mätmetod enligt Norbergs vinkel vilken ger som resultat HD-fel. Tax och drever var några av de raser som såg helt annorlunda ut än standardmallen Fido, det vill säga standardmallen Fido i mätningen utgick från den arbetande brukshunden av rasen Schäfer. När taxklubben upptäckte några HD-fall i rasen, beslöt de röntga några hundratal hundar för att sedan utvärdera resultatet. Audell berättade att Taxklubbens företrädare helt lugnt hade konstaterat att deras ras såg annorlunda ut i skelettbyggnad, och att det som enligt mallen utvisade HD-fel i själva verket för deras ras inte var någon HD-defekt utan ett metodfel och alltså inte innebar något reellt problem för hundarna. Klokt handlat - var finns dessa visa människor i hanteringen av vår ras?


Det var år 2000 som FCI beslöt att alla anknutna länder skulle avläsa enligt samma system och införde den så kallade Norbergs vinkel som norm för avläsning av Höftleds Dysplasi, HD. SKK:s bestämda åsikt var att det borde införas rasanpassad avläsning/röntgen baserad på Audells med team erfarenheter från ca 90 000 avläsningar. I FCI-omröstningen jämställdes Sveriges 90 000 avläsningar med till exempel Luxemburgs 10 avläsningar - båda länderna fick en (1) röst vardera. Gemensam avläsning enligt Norbergs vinkel röstades igenom och var ett faktum. Hur stor erfarenhet har en avläsare från 10 avläsningar contra 90 000? I mitt tycke verkar FCI värdera och hantera expertrelaterad kunskap och erfarenhet på ett mycket underligt sätt. Förfärande är också tanken på hur många hundar som slås ut ur avel och/eller avlivas i alla FCI-anknutna länder världen över på grund av att deras höfter inte är byggda enligt mätmallen för Norbergs vinkel.


Lars gick mycket noggrant igenom hundens olika utvecklingsstadier, han tryckte på vikten av att ha grundkunskapen om hur skelettet växer för att förstå hur, när och var defekter uppkommer. En nyfödd valps skelett består av brosk, och är en kritisk period där det i många fall inträffar händelser som kan ge förändringsskador på skelettet, t ex defekter vid födsel, "swimmer" m m. Hos små valpar kan till exempel swimmers ge på sikt HD-fel. Slapphet i leder är också en faktor som vid mätning och avläsning hamnar i kategorin HD-fel. Vid ca 2 månader börjar brosk förbenas till ben i "kulan" och längs utmed en smal remsa i mitten av rörbenet. När valpen är ca 4 månader har delen ben ökat och brosket minskat ytterligare. Här sker även längdtillväxt, inte är utmed hela benets längd utan tillväxtzonen är strax under kulan vid övergången till benet där kulan får sin näring via ledvätskan. Detta är en mycket kritisk period med avseende på skador, och här uppkommer skelettdefekter ofta utifrån trauman efter ovarsam och häftig lek med andra, ofta större hundar. Han menade också att valpfoder inte bör användas mer än under de första 2-3 månaderna av en valps liv, för att sedan gå över till vuxenfoder. Viktigt är också att hålla valpens vikt för att förebygga skelettdefekter, alltså inga tjocka hundar med "valphull".




Han gick igenom några av de mest kända defekterna, bland annat ED, Saaralisation, Perthes och Ostiocondros för att nämna några. Ostiochondros är en defekt där benet inte hinner med att förbenas under tillväxt. Uppkommer oftast i 6-månadsåldern, och opereras oftast inte om inte hunden är halt. Defekten anses rasbunden och finns även hos grisar, får, tjurar och hästar. Det finns dock inte någon studie på ärftlighet hos hund. Lars menade att det går att hindra uppkomsten genom att hålla igen på maten! - en direktrelaterad faktor för uppkomst.


Fråga uppkom och ventilerades om det nya Avelsindex, och Lars Audell förklarade vad det bygger på, de olika faktorerna och hur detta skulle komma att fungera. Visst känner jag igen argumentet om Avelsindex som en Frälsare från HD i aveln i samband med införande av Hälsoprogram för vår ras...  Audell berättade att Avelsindex bara skulle komma att införas för de stora raserna:   "-De andra får bara stå och titta på.". 



Vad var då kontentan av föreläsningen, och vilken slutsats framförde då Audell?


Jo, "-RASANPASSAD RÖNTGENAVLÄSNING och låt din hund äta MINDRE PORTIONER & MINDRE ENERGI-/PROTEINRIKT FODER".



 
 
Ingen bild

Gabbi

12 oktober 2009 20:00

Intressant läsning. Exakt detta pratade jag med min veterinär Sune Jerre på Jennyhills djurklinik om. Sune är specialist på ortopedi och utför bland annat höftproteskirurgi, dessutom fd. chefsveterinär på Blå stjärnan och ovanpå det HD-röntgen avläsare på Svenska hundklubben (gissa var jag ska HD röntga???)
Vi pratade länge om denna Norbergsvinkel som han anser är vaninne att mäta på bland annat gårdshundar.
Trist att en sådan sak, som hittills alla veterinärer jag har pratat med inte kan förstå varför den ska användas på ALLA raser, ska sätta fälleben för ett annars ett bra avelsdjur.

 
CarinaJ

CarinaJ

12 oktober 2009 21:31

Det här med maten vet jag flera uppfödare som haft funderingar på länge...........
Ska bli lite spännande och se vad det blir av (om det blir nån skillnad) hundar som bara får färskfoder från starten......det innehåller ju mindre fett och protein....
Var ligger Jennyhills Djurklinik ;-D.....
Undrar vad avelskommitten menade med att rasklubben skulle se över sina avelsrekommendationer.......nån som vet nåt om det??

http://skaneskrabban.se

 
Ingen bild

Gabbi

12 oktober 2009 23:01

Jennyhill är en nyöppnad veterinärklinik som ligger mellan Kvidinge och Klippan. Rekommenderar ett besök! Superproffsiga och väldigt trevliga. De har helt ny och modern utrustning. Två specialister (herr och fru) som brinner för sitt yrke och patienter. Ringde kl 19 en tisdagkväll. Och vem svarade? Jo Sune. Det kallar jag service istället för "Djursjukhuset var god dröj"
titta in på www.jennyhill-djurkliniken.se
(Shit jag skulle börja ta provision har lockat dit många efter att ha bloggat om dem)
Vilket foder ger du Carina?

 
Ingen bild

Nilla

13 oktober 2009 00:17

Jag har mailat dig...

Mvh Nilla

 
Ingen bild

Erika

13 oktober 2009 06:39

Exakt!
Erika

 
Ingen bild

Erika

13 oktober 2009 06:50

Carina: Gå till RDSG:s hemsida och läst brevet som ligger ute från CS - SKK:s Avelskommittés ordf Dornells uttalande och förtydligande om just det med avelsrekommendationerna.

 
AnnLotta

AnnLotta

13 oktober 2009 08:31

MYCKET intressant.

http://www.anlyn.se

 
CarinaJ

CarinaJ

13 oktober 2009 09:35

Gabbi, jag ger Bravo färskfoder och gjorde så till min kull nu och dom kommer att fortsätta äta färskfoder alla 3 valparna. En skål med Robur Breeder, torrt, stod alltid framme så dom smaskade på det oxå när dom hade lust. Mina stora får detsamma nu förutom Robur torrfoder med mindre energiinnehåll ......
Det låter bra med din vet.klin..........nu har vi ju fått vete i Ekeby så jag får väl "stötta" dom lokala förmågorna....skämt åsido, dom är väldigt bra och trevliga. Ska dock snacka lite räntgen å höfter meddom innan jag röntgar Gibbe....

http://skaneskrabban.se

 
CarinaJ

CarinaJ

13 oktober 2009 09:42

Erika, hittar inte nåt förtydligande från Dornell?
Hittar bara det som funnits tidigare från CS......??
CJ

http://skaneskrabban.se

 
Ingen bild

Erika

13 oktober 2009 10:37

Utdrag ur Svenska Kennelklubbens Avelskommitté (AK)
Protokoll från AK 4-2009-09-01:

"§ 120 Skrivelse om SKK/AKs beslut om hälsoprogram för dansk/svensk gårdshund
Förelåg skrivelse från Göran Bodegård med hänvisning till skrivelse från Erika Karlsson. I skrivelsen formuleras frågor till SKK/AK: Hur kan vi införa tvingande regler när inte Danmark är tillfrågade? Är detta förenligt med det delade avelsansvaret som vi har med Danmark? Hur korresponderar detta med att inte försvaga genpoolen?
Förelåg för kännedom skrivelse riktad till CS med krav på att AKs beslut om att för dansk/svensk gårdshund införa krav på känd HD-status hos avelsdjur (hälsoprogram nivå 2) upphävs.
AK menar att det inte formellt föreligger ett delat avelsansvar, men väl ett gemensamt ansvar för rasstandarden. Danmark har egna bestämmelser som påverkar aveln och som saknar motsvarighet inom SKK. AK håller med om att hälsoprogrammet försvårar möjligheterna att använda utländska hundar och har med anledning av detta uppmanat rasklubben att se över sina avelsrekommendationer och krav för valphänvisning så att dessa inte inverkar menligt på möjligheterna till en bred avelsbas. AK anser att underlaget för beslut om hälsoprogram i detta fall var tillräckligt. "

Erika

 
Ingen bild

Erika

13 oktober 2009 10:43

Danmark har egna bestämmelser som syftar till att uppnå standarden.
Sverige får restriktioner i syfte att uppnå godkänd höftledsstatus för....modell schäfer?

OM nu gårdshunden HAR grunda höftledsskålar, HAR en annan skelettkonstitution och helt enkel - likt tax/drever - inte passar avläsningsmodellen m Norbergs vinkel SÅ vad blir resultatet?

 
Ingen bild

NN

13 oktober 2009 10:57

Avelskommitten skriver att: "AK håller med om att hälsoprogrammet försvårar möjligheterna att använda utländska hundar och har med anledning av detta uppmanat rasklubben att se över sina avelsrekommendationer och krav för valphänvisning så att dessa inte inverkar menligt på möjligheterna till en bred avelsbas. AK anser att underlaget för beslut om hälsoprogram i detta fall var tillräckligt."

Vad nyttar AK:s rekommendation till rasklubben och vad spelar den för roll när hälsoprogrammet statuerar gränserna för att BÅDA FÖRÄLDRADJUREN skall vara röntgade med känd status för att valpkullen ska få registreras.

Vad än avelsrekommendationerna kommer att rekommendera så kan de ALDRIG komma ifrån hindret med röntgen även på utländska (danska) föräldradjur, eller.....? Hur ska dom kunna skriva så att detta inte "inverkar menligt".....? Är det nån som begriper hur det ska gå till?

 
Ingen bild

Varför

13 oktober 2009 11:53

I Sverige är vi lite försiktiga. I många andra länder är det oppinionen som gäller. Varför inte maila eller ringa AK om era frågor. Ju fler som ifrågasätter till dessa människor kan en diskussion komma igång. Det är inget konstigt att kontakta AK. så sätt igång o fråga. Mvh "Varför"

 
Ingen bild

Eva Engvall

14 oktober 2009 09:11

Tack för det utmärkta referatet på föreläsningen! Man kan kanske tycka att SKK:s AK borde lyssna lite mer på denna världens mest kunniga på avläsningar av HD. HD fel är en av många faktorer som man behöver hålla koll på.Efter att ha genomläst detta referat, kan man tvivla om detta med avesspärr på hundar med HD fr o m c är något att bry sig om speciellt på chondrodystrofa raser, eller för den delen på småhundar över huvud taget. I min ras, tibetansk spaniel röntgar vi inte.

 
Susan

Susan

14 oktober 2009 17:38

Tack för ett väldigt bra referat!

I min ras - Welsh Corgi Cardigan (en "kortbening") är det inget krav på HD-röntgen för avel och valphänvisning - bl.a med tanke på att det slår fel på den här typen av hund.

Däremot har krav på HD-röntgen drivits av en del även för den här rasen, men det har - som väl är - inte fått gehör av flertalet.

Det finns väldigt intressanta rön som gjorts på senare år vad gäller fodrets inverkan. Som även nämns i ditt referat.

http://www.fromax.se

 
Ingen bild

Erika

14 oktober 2009 18:41

Tack Eva! Jag är helt enig med dig i din åsikt.
Erika

 
Ingen bild

Erika

14 oktober 2009 18:47

Tack Susan för positiv kritik. Ni har haft klocka och klarsynta uppfödare och medlemmar som sett att det är metoden som inte passar er ras - och inte ensidigt tagit för givet att det är metoden som varit vägen, sanningen och det enda rätta.

 
Ingen bild

amonyn

14 oktober 2009 19:44

citat:"AK anser att underlaget för beslut om hälsoprogram i detta fall var tillräckligt."

Vad då för underlag undrar jag? Har man möjlighet att få se/läsa underlaget ngnstans?

 
Ann-Louise

Ann-Louise

15 oktober 2009 08:42

MYCKET intressant!!!

http://hastochhund.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Karlsson - 5 januari 2018 23:39

  Usch så det tog emot att åka till My Dog i år! Det kändes verkligen att jag var trött på utställningar då  höstens flackande verkligen hade sugit musten och lusten ur mig trots alla positiva framgångar. Jag kände att jag ville vara hemma, men då ...

Av Karlsson - 18 december 2017 23:00

Så, där kom sista utställningen för året - SVENSK VINNARE Dog Show 2017 på Hundmässan, Stockholm den 17 december. Vilken fenomenal avslutning & final på detta utställningsår det blev!    För Hurrelvingens Maia Nebula var det premiär med inomhusu...

Av Karlsson - 13 november 2017 07:15

  Så då var det dags igen, nu för World Dog Show 2017 den 12 november 2017 i Leipzig, Tyskland. Hundarna börjar bli rätt vana nu vid såväl bilåkning och färjtransporter och gör sig bekvämt nedbäddade i såväl färjhytternas bäddar som mjuka, sköna ho...

Av Karlsson - 9 november 2017 07:15

  Så var vi inte hemma många dagar förrän det var dags igen att packa om utställningsväskan och ge sig iväg. Nu med sikte på German Winner Dog Show 2017 i Leipzig, Tyskland, den 8 november 2017. Kent följde med denna gång och även hundarna DK VV-17...

Av Karlsson - 6 november 2017 06:45

    Jag hade anmält SE UCH Stolta Ebbas Eiktyrner Of Sweden och SE JV-16 Stolta Ebbas Yrsa Af Tinka till Dansk Vinnarutställning 2017 i Herning Danmark. Så den 3:e november var det dags att packa bilen med utställningsgrejor och hundarna och ...

Presentation

Translate

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards