Alla inlägg under oktober 2009

Av Karlsson - 15 oktober 2009 14:14

Som svar på kommentar är detta skrivet till bl a den anonyma signaturen "Lösningen" m fl. 

  • Det är SKK som i min egenskap av uppfödare sätter regler för hunduppfödning, lagar stiftar bl a JordbruksVerket. Rekommendationer är, precis som ordet säger, rekommendationer och frivilliga att följa.
  • SKK är också den organisation som ställer kraven för hunduppfödning i Sverige. Uppfyller uppfödare, dvs jag inte dessa så utger SKK sanktioner, som t ex registreringsförbud eller anmärkningar. Några sådana finns inte.
  • Skulle vi nu ha begått något regelbrott vid parning, kombinationer, ålder eller dylikt, så skulle vi ha valpkullar som ej registrerats. Det har vi inte.
  • När det gäller hanhundar och ålder för första parning så finns det inte några som helst regler som reglerar detta, ännu. Kollar du med SKK och veterinär kan de tala om för dig att hanhunden är könsmogen vid 4-6 månaders ålder.
  • Vad det gäller parning så sköter tiken det avgörandet, och veterinär samt SKK avgör om det är lämpligt och om en tik är i kondition att klara av det - Inte du!
  • Tittar du runt lite bland uppfödarna i rasen så är det många av dessa som någon gång under sitt arbete har råkat ut för oplanerade parningar - jag är i fint sällskap med uppfödare som har lång erfarenhet av rasen. En del av dem som vid flera tillfällen gjort parningar som kanske är mer olämpliga med tanke på inavelskoefficient som t ex mor-son, far-dotter parningar - men det har blivit bra hundar de också. Du kanske hör av dig till dem också med ditt "tyckande"...? Jag anser att det är mer oetiskt och ur djurskyddssynpunkt värre att ge tiken abortsprutor, vilket är något jag helt enkelt inte klarar av att göra mot någon av våra tikar.
  • Vi säljer våra valpar med full nyttjande- och äganderätt till våra valpköpare. Det innebär att vi inte ställer några som helst krav eller tvång på dem att t ex röntga för HD, ED, etc och ej heller ögonlysa eller DNA-testa avkomman. Vi förlitar oss på att de söker veterinär och går och röntgar om det uppstår problem. Vill de i framtiden avla får de ta ställning till röntgen självständigt.
  • Du påstår att inte några av våra hundar är röntgade. Vi röntgar de hundar som går i avel, men ej med officiell avläsning. Det är en viss skillnad mellan röntgen och röntgen med officiell avläsning - det ena talar om om det är en frisk, funktionsduglig led, och den andra mäter leden efter en metod som med största sannolikhet inte passar gårdshunden så bra. Då jag under årens lopp har bekantat mig med ett antal hundar av bruksrasen schäfer med tillhörande röntgenkrav för rasen, tror jag att jag har lärt mig och kan jag se skillnad på en dålig och en bra led. Om inte, så råkar vi ha ledspecialister här på bonnvischan också, och inte enbart i Göteborg där du befinner dig.
  • Du påstår också att det inte finns någon avkomma av vår uppfödning som är röntgad, något som inte heller överenstämmer med verkligheten.
  • När det gäller att "ljuga, manipulera och prata skit" så finns det lysande exempel och ett antal vittnesintyg och vittnesmål på var sådant ordval kommer ifrån! Inte är det ifrån mig, men inte alls långt ifrån dig.

Är det något du har att framföra i fortsättningen så gör det under ditt rätta namn, och våga stå för dina skrivna ord som väl platsar i kategorin "lögner, manipulerande och skitprat". Lögner, manipulerande och skitprat är just det jag så starkt vänder mig emot - några egenskaper som definitivt inte hemma vare sig i en ras-/specialklubb, föreningsliv och inte i livet för övrigt!



  


Av Karlsson - 15 oktober 2009 14:00

...till mig där det stod:


Hantera situationen som en hund skulle göra;  

 

Om du inte kan äta det eller leka med det, kissa på det, glöm det & gå din väg... Flört

Av Karlsson - 13 oktober 2009 11:43

Man kan ju leasa en tik för att ta valpar under eget prefix, vilket har blivit populärt nuförtiden. Men, om två personer från två olika länder äger ett kennelnamn gemensamt och äger hundar gemensamt - var skall man registrera valparna?

Av Karlsson - 12 oktober 2009 08:45

  


Hemkommen nyligen från en föreläsning med Lars Audell vandrar tankarna kring de erfarenheter och pragmatiska kunskaper om skelettdefekter som denne kunnige man delat med sig av. Tänk om, tänk om bara han hade stannat kvar och fått gehör för de kunskaper som han och hans avdelning samlat på sig under alla år baserat på alla de tusentals hundar och röntgenplåtar som passerat förbi. Pragmatisk kunskap baserad på hundratusentals fall över lång tid. Det finns inte så många i världen som besitter denna sortens expertkunskap utifrån avläsning av röntgenplåtar på mer än 1 miljon leder, framförallt höftleder, av olika raser och åt olika kennelklubbar i Europa.


Fram till och med år 2000 hade Lars Audell med team avläst ca 90 000 röntgenplåtar. En avläsning där de upptäckt att det inte gick att avläsa alla hundraser efter en och samma mall, utan de använde ett rasanpassat avläsningssystem. De tog också hänsyn till slappa leder till skillnad mot dagens mätmetod enligt Norbergs vinkel vilken ger som resultat HD-fel. Tax och drever var några av de raser som såg helt annorlunda ut än standardmallen Fido, det vill säga standardmallen Fido i mätningen utgick från den arbetande brukshunden av rasen Schäfer. När taxklubben upptäckte några HD-fall i rasen, beslöt de röntga några hundratal hundar för att sedan utvärdera resultatet. Audell berättade att Taxklubbens företrädare helt lugnt hade konstaterat att deras ras såg annorlunda ut i skelettbyggnad, och att det som enligt mallen utvisade HD-fel i själva verket för deras ras inte var någon HD-defekt utan ett metodfel och alltså inte innebar något reellt problem för hundarna. Klokt handlat - var finns dessa visa människor i hanteringen av vår ras?


Det var år 2000 som FCI beslöt att alla anknutna länder skulle avläsa enligt samma system och införde den så kallade Norbergs vinkel som norm för avläsning av Höftleds Dysplasi, HD. SKK:s bestämda åsikt var att det borde införas rasanpassad avläsning/röntgen baserad på Audells med team erfarenheter från ca 90 000 avläsningar. I FCI-omröstningen jämställdes Sveriges 90 000 avläsningar med till exempel Luxemburgs 10 avläsningar - båda länderna fick en (1) röst vardera. Gemensam avläsning enligt Norbergs vinkel röstades igenom och var ett faktum. Hur stor erfarenhet har en avläsare från 10 avläsningar contra 90 000? I mitt tycke verkar FCI värdera och hantera expertrelaterad kunskap och erfarenhet på ett mycket underligt sätt. Förfärande är också tanken på hur många hundar som slås ut ur avel och/eller avlivas i alla FCI-anknutna länder världen över på grund av att deras höfter inte är byggda enligt mätmallen för Norbergs vinkel.


Lars gick mycket noggrant igenom hundens olika utvecklingsstadier, han tryckte på vikten av att ha grundkunskapen om hur skelettet växer för att förstå hur, när och var defekter uppkommer. En nyfödd valps skelett består av brosk, och är en kritisk period där det i många fall inträffar händelser som kan ge förändringsskador på skelettet, t ex defekter vid födsel, "swimmer" m m. Hos små valpar kan till exempel swimmers ge på sikt HD-fel. Slapphet i leder är också en faktor som vid mätning och avläsning hamnar i kategorin HD-fel. Vid ca 2 månader börjar brosk förbenas till ben i "kulan" och längs utmed en smal remsa i mitten av rörbenet. När valpen är ca 4 månader har delen ben ökat och brosket minskat ytterligare. Här sker även längdtillväxt, inte är utmed hela benets längd utan tillväxtzonen är strax under kulan vid övergången till benet där kulan får sin näring via ledvätskan. Detta är en mycket kritisk period med avseende på skador, och här uppkommer skelettdefekter ofta utifrån trauman efter ovarsam och häftig lek med andra, ofta större hundar. Han menade också att valpfoder inte bör användas mer än under de första 2-3 månaderna av en valps liv, för att sedan gå över till vuxenfoder. Viktigt är också att hålla valpens vikt för att förebygga skelettdefekter, alltså inga tjocka hundar med "valphull".




Han gick igenom några av de mest kända defekterna, bland annat ED, Saaralisation, Perthes och Ostiocondros för att nämna några. Ostiochondros är en defekt där benet inte hinner med att förbenas under tillväxt. Uppkommer oftast i 6-månadsåldern, och opereras oftast inte om inte hunden är halt. Defekten anses rasbunden och finns även hos grisar, får, tjurar och hästar. Det finns dock inte någon studie på ärftlighet hos hund. Lars menade att det går att hindra uppkomsten genom att hålla igen på maten! - en direktrelaterad faktor för uppkomst.


Fråga uppkom och ventilerades om det nya Avelsindex, och Lars Audell förklarade vad det bygger på, de olika faktorerna och hur detta skulle komma att fungera. Visst känner jag igen argumentet om Avelsindex som en Frälsare från HD i aveln i samband med införande av Hälsoprogram för vår ras...  Audell berättade att Avelsindex bara skulle komma att införas för de stora raserna:   "-De andra får bara stå och titta på.". 



Vad var då kontentan av föreläsningen, och vilken slutsats framförde då Audell?


Jo, "-RASANPASSAD RÖNTGENAVLÄSNING och låt din hund äta MINDRE PORTIONER & MINDRE ENERGI-/PROTEINRIKT FODER".



Av Karlsson - 10 oktober 2009 23:40

     


Idag/inatt har det varit hundutställning och rasspecial för Danish/Swedish Farm Dog i Chicago, USA. Domare var Bengt-Åke Bogren från Sverige. Jag fick precis nu meddelande från Cynthia, matte till Stolta Ebbas Einride of Sweden även kallad Jet, att han har har vunnit valpklass och blivit Best of Breed & Best in Show Junior Puppy!


  


Vi på Stolta Ebbas skickar en stor knusekram till Jet och ett Stort Grattis till Cynthia och Peter! Vi är så stolta över honom!

Brorsorna Ewert och Eizo grattar också!

Av Karlsson - 10 oktober 2009 18:30
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av Karlsson - 10 oktober 2009 09:08

     


Det är många som har hört av sig och frågat hur det har gått med Anni efter olyckan (se inlägg Älskade Chokladhunden Min). Förlåt att jag inte har uppdaterat er om hur det gått, men Anni mår bra nu och såret har läkt utan komplikationer. Vad man kan se för blotta ögat så har hon inte fått några fysiska men när det gäller rörelseapparat eller känsel. Hon går, springer, hoppar och gräver efter sork precis lika och mycket som tidigare. Det enda synliga är att hon har ett stort ärr på bröstet, men det gör inte något - hon är lika högt älskad för det.

Av Karlsson - 6 oktober 2009 20:45

  


Alla valpar från F-kullen flyttade hemifrån för en tid sedan, mamma Una är singel igen. En valp gick på export och två är kvar i Sverige. Nu har det kommit bilder på Frode och hälsning från hans nya familj - bilder på händelser i vardagen som förgyller vardagen för en uppfödare. Frode har blivit stadshund och har en kompis med efternamn af Lynx i sitt nya hem. Det tog ett tag att samsas och lära sig varandras språk, men nu är de bästa vänner berättar familjen. Och en extra fin sovplats har de ju fått de tu, eller hur? 

Presentation

Translate

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards