Direktlänk till inlägg 8 december 2009

Mentalbeskrivning Hund...

Av Karlsson - 8 december 2009 06:00

Stolta Ebbas Cernunnos af Mac Cee, alias en lycklig Ceasar som snott trasan  


...även kallat MH genomförde vi den 8 november 2009 i Karlsborg. Vår kennel Stolta Ebbas hade bokat MH en heldag på Karlsborgs Brukshundklubb enbart för Stolta Ebbas avkommor. Men då det blev en del sista-minuten-avbokningar lät vi dessa platser gå till vår ideella O-beroende förening DSG Skaraborgs träffmedlemmar.


Ja ja, jag vet, det där med MH är ett kontroversiellt ämne i vissa kretsar just nu, och det finns lika många åsikter som det finns individer om nyttan eller O-nyttan av MH. Klart är att MH är ett trubbigt verktyg som ger en indikation av hunden Fidos reaktioner vid en viss ålder, en viss datum, under vissa villkor på en viss plats, men jag anser trots detta att det är ett viktigt och användbart verktyg i vårt avelsarbete. Vi på Stolta Ebbas gör det för att få en helhetsbild av mentaliteten hos vår uppfödning, en bild där vi är speciellt vaksamma för vissa aspekter i en hunds mentalitet. Jodå, visst finns det en grundmentalitet som både kan förstärkas och försämras beroende av påverkande miljöfaktorer, vem och vad hunden utsätts för under uppväxt m m. Men vissa grunddrag är arvbara i starkare grad än andra, aspekter som ger allvarliga signaler om en mindre mentalt stabil konstitution. Signaler som jag anser att varje uppfödare bör vara vaksamma på i sin avel, en avel där de flesta avkommor är ämnade till en familjehund som skall leva i, hantera och klara av alla krav i dagens intensa samhälle.


Hoppitopp Ricky, alias Alfons försöker allt vad han kan sno trasan för matte

Först ut var Hoppitopp Ricky, vardagligt lyssnande till Alfons. En pigg, lekfull och tuff hund som med gott självförtroende tog sig runt banan. När han gått klart  hade matte Annette fått en helt ny syn på sin hund, och visste därmed lite mer vad hon skulle vara observant på och förebygga respektive stärka upp hos Alfons.



Stolta Ebbas Balder Brage, skaffarhund till vardags och här lycklig trasbesittare  

Som nummer två kom Stolta Ebbas Balder Brage med matte Carina. Balder är lugnet själv och var den enda gårdshunden under dagen som RUSADE upp till Dumpe för att göra utredning på vem i all världen denna underliga figur kunde vara för något. Matte Carina var nog rätt så klar över vilken hund hon hade med sig, så det blev inga egentliga överraskningar här för henne.



Stolta Ebbas Bella Breidablick, som besviket spanat in den O-aromatiska "illern"

Nästa var Stolta Ebbas Bella Breidablick, kullsyster till Balder. Bella bor kvar hos oss i flocken och har en helt annan identitet på hemmaplan än hon hade på banan, kan jag lugnt säga. På hemmaplan är hon gårdshunden som larmar och varnar


Gårdvaren Bella möter spöken i skogen  

besökande för att beträda gräsmattan. Men där tampas hon också med två mycket starka individer, mamma Grand Old Lady Stolta Ebba och syster Anni Polis. Bella har därför inte så stort utrymme för att ta så många egna beslut, utan överlåter gärna till dem att sköta resten, en aspekt som kommer att tränas och förstärkas framöver. 


Stolta Ebbas Cernunnos af Mac Cee, alias Ceasar kollar in lakanet  

Så var det dags för vår egen uppfödning Stolta Ebbas Cernunnos af Mac Cee, alias Ceasar i dagligt tal. Ceasar promenerade igenom MH:t precis som jag trott. Lekfullhet och lugn togs fram när de skulle, och inte hos honom heller fanns någon stress, kvarvarande intresse eller skottberördhet.


Med snabbhet & lite list lyckades jag sno trasan från Ceasar 


Efter dessa hundar hade vi en kort paus där vi kunde förse oss i Karlsborgs Brukshundklubbs Cafeteria med gott kaffe, smörgåsar och sju sorters hembakt fikabröd. Så himmelskt gott det smakade efter en förmiddag i skogen!




Lina och Polly i möte med O-intressant overall  

Först ut efter lunch var Polly med matte Lina. Lina är också hon aktivitetsombud i DSG Skaraborg, tävlar i agility och kuskar runt med oss på utställningar lite var stans. Nu var det dags för hennes egen uppfödning, resultatet blev nog ett annat än vad Lina förväntat sig. Det var en mentalt starkare hund som hon åkte hem med än den hon trodde hon hade på ditresan. Polly är ju van vid det mesta som förekommer på en bondgård så det här med overaller och vandrande lakan var inte så uppseendeväckande, de luktade ju inget intressant...



Soft Snowflake alias Flingan vill visst inte bli närmare bekant med spöket

Sist för dagen var Josefine och hennes Soft Snowflake, Flingan. Flingan var den gårdshunden som för dagen hade mest gummi i benen. Hon studsade in på banan hälsande glatt publiken, studsade omkring när trasan kom fram och forsatte med samma intensitet efter illern. Jag tror att matte Josefine var rätt klar över vilken hund hon hade, och var nöjd med att hennes intryck stämde när banan var avklarad.



Stort & varmt tack till vårt provgäng i Karlsborg med P-O, Torsten, Anders & Maria i spetsen med funktionärer. Vi, dvs DSG Skaraborg & kennel Stolta Ebbas, har försett ett gott bidrag till vår rasklubbs underlag för rasens mentalitet då vi under åren 2005-2009 arrangerat MH & mentalbeskrivit 22 stycken Dansk/Svenska Gårdshundar hos er i Karlsborg! Tack för att ni ställer upp för oss!


Under det senaste året har vi gjort MH på fyra av våra hundar och jag har nu skickat en vördsam anhållan till ordföranden i rasklubben om utbetalning av subventionsbeloppet för dessa - kanske hinns de med att komma som återbäring och extra tillskott för julklappsinköp? Det är så att Rasklubben för Dansk-Svensk Gårdshund subventionerar MH-avgiften med 150 kronor per hund på grund av att de vill ha ett underlag för bedömning av Gårdshundens mentalitet av idag. Ni som inte har genomfört MH på era hundar, försök och gör detta innan årsskiftet då denna förmån troligen upphör. I vilket fall så var det ett tillskott till rasklubbens underlag av ytterligare 6 stycken Dansk/Svenska Gårdshundar som mentalbeskrevs i Karlsborg denna dag.

 
 
Helena o Nila

Helena o Nila

8 december 2009 09:27

Åh, vad kul med mh! Nila o jag gjorde det i maj o det var otroligt intressant. Hennes reaktioner var ungefär som jag väntade =)
Kul att ni fick se Flingans mh. Du har ingen bild o visa upp på henne. Skulle var roligt o se hur hon ser ut. Finns några likheter med Nila tro? De är ju kullsystrar...
God jul o god fortsättning önskar jag er lite sååhär i förskott!
//Helena

http://www.123minsida.se/Nila

 
Julie S

Julie S

8 december 2009 15:47

Ohh så fin mentalbeskrivelse på ceasar :)

http://www.muttington.dk

 
Ingen bild

Eríka

9 december 2009 12:04

Se en på http://www.dansksvenskgardshund.se

 
Helena o Nila

Helena o Nila

9 december 2009 13:01

Tack så mycket! Har inte sett ngt foto på henne sen hon blev över året. =)
Alltid så ku o läsa om andra gårdisars mh. Kul att era hundar var ungefär vad ni trodde. Jättefina hundar har ni, fast de hittar på en massa bus. =))

http://www.123minsida.se/Nila

 
Ingen bild

Erika

9 december 2009 15:46

Tack Julie! :)

 
Ingen bild

Gäst

11 december 2009 08:36

Hur har ni lyckats med att ordna ín så många av er ras???? En ras som inte räknas in till brukshundarna? På de flesta andra ställen så är det komplett omöjligt att komma med om man inte har en brukshund. Bra jobbat verkligen!!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Karlsson - 5 januari 2018 23:39

  Usch så det tog emot att åka till My Dog i år! Det kändes verkligen att jag var trött på utställningar då  höstens flackande verkligen hade sugit musten och lusten ur mig trots alla positiva framgångar. Jag kände att jag ville vara hemma, men då ...

Av Karlsson - 18 december 2017 23:00

Så, där kom sista utställningen för året - SVENSK VINNARE Dog Show 2017 på Hundmässan, Stockholm den 17 december. Vilken fenomenal avslutning & final på detta utställningsår det blev!    För Hurrelvingens Maia Nebula var det premiär med inomhusu...

Av Karlsson - 13 november 2017 07:15

  Så då var det dags igen, nu för World Dog Show 2017 den 12 november 2017 i Leipzig, Tyskland. Hundarna börjar bli rätt vana nu vid såväl bilåkning och färjtransporter och gör sig bekvämt nedbäddade i såväl färjhytternas bäddar som mjuka, sköna ho...

Av Karlsson - 9 november 2017 07:15

  Så var vi inte hemma många dagar förrän det var dags igen att packa om utställningsväskan och ge sig iväg. Nu med sikte på German Winner Dog Show 2017 i Leipzig, Tyskland, den 8 november 2017. Kent följde med denna gång och även hundarna DK VV-17...

Av Karlsson - 6 november 2017 06:45

    Jag hade anmält SE UCH Stolta Ebbas Eiktyrner Of Sweden och SE JV-16 Stolta Ebbas Yrsa Af Tinka till Dansk Vinnarutställning 2017 i Herning Danmark. Så den 3:e november var det dags att packa bilen med utställningsgrejor och hundarna och ...

Presentation

Translate

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2009 >>>

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Gästbok


Skapa flashcards