Direktlänk till inlägg 15 mars 2010

Återanvändning

Av Karlsson - 15 mars 2010 15:00

På årsdagen återanvänder jag en text som jag skrev efter en utbildningskväll  tillsammans med Lars Fält 2009 och i efterdyningarna av ett beklagansvärt årsmöte i vår rasklubb. Ett årsmöte vilket ledde till införande av s k hälsoprogram för vår ras från och med den 1 januari 2010.  Nu ligger rasen Dansk/Svensk Gårdshund under hälsoprogrammet och vi uppfödare får se framåt och arbeta utefter detta. Vi på kennel Stolta Ebbas har röntgat våra hundar av egen uppfödning och fått UA på de tänkta att gå i avel. Men, min ståndpunkt, skepticism och ifrågasättande när det gäller HD och problematiken kring bland annat frågor kring tillförlitlighet i metoden, negativa påverkansfaktorer, metodens applicerbarhet för vår ras, konsekvensanalys för rasen med mera är oförändrad och texten gäller i lika hög grad allt fortfarande.


* * * * * * * * *


"Jag var på utbildningskväll med Lars Fält igår. Han berättade bl a om en hundras, Africanis, en ras där Pretoria University, Sydafrika, speciellt vårdar sig om att bevara som den är/var/har varit. Lantbruksuniversitetet där har tagit fram ett speciellt avelsprogram just för att försäkra sig om att behålla differensen, dvs olikheterna inom rastypen...

Är inte just detta signifikansen & charmen med VÅR ras?


Den diskussion och de tankar denna kväll väckte kopplade jag märkligt nog till det som pågår just nu med vår ras. Vad händer med rasen om vi likriktar, selekterar urvalet och snävar in avelsbasen än mer? Detta i en ras som redan har en hög (men för uppfödarna!) "dold" inavelskoefficient?


Dansk/Svensk gårdshund är en ras där avelsbasen är så mycket snävare än vad SKK:s offentliga Hunddata visar vid beräkning av inavelskoefficient. Med utgångspunkt från att dessa "dolda" uppgifter om hundarnas släktförhållanden är uppgifter som stadigvarande & kontinuerligt fortlöpande används när klubben ger avelsråd till de som efterfrågar detta ställer jag mig frågan:

-   VAD är skälet till & VARFÖR är inte dessa släktskapsuppgifter inom rasen
    offentliggjorda så att vi uppfödare själva kan använda dessa vid beräkning

    av inavelskoefficient?

-   Varför är vi inte betrodda att hantera detta själva!

-   Varför hemlighålls dessa uppgifter - uppgifter som AKTIVT används i

    klubbens avelsrådsarbete?


Inavelskoefficient är ju en av faktorerna som är av största signifikans för oss uppfödare vid planering av parningar. Detta för att undvika inavelsrelaterade genetiska skador som visar sig i olika dysfunktioner som t ex autoimmuna, njursjukdomar m fl. Sjukdomar som kan vara långt mer allvarliga för hunden, rasen och som skapar ett långt större lidande än vad s k HD-fel gör. Men, kanske även det ligger i en långsiktig planering att beröva oss denna "uppfödardiktatur" som det målande betecknats av en laptop-bloggerska. Kanske det även finns långt gångna planer på att låta parningsplanerande övergå från uppfödarna till någon annan - i likhet med rasens systerland?



I militanta tongångar har det agiterats & propagerats för att "seriösa" uppfödare röntgar sina hundar minsann! Punktstatistik ur en viss för målet fördelaktig synvinkel tas fram som propaganda för att HÄLSOPROGRAM MÅSTE införas som en UTVÄG OCH RÄDDNING för rasen. Detta späds på genom BBC:s skräckfilm om extremaveln (!) inför klubbens årsmöte. Ett möte dit många nyborna hundägare var inkallade - naturligtvis blir dessa FÖRFÄRADE av agitationen om en framtida HORISONT AV ICKERÖNTGADE HUNDAR! USCH OCH FY, HÄLSOPROGRAM måste ju vara det ultimata medlet i kampen för en FRISK & SUND GÅRDSHUND!

.....men en stabil mentalitet då - behövs inte den i en sund hund?

.....feta hundar & förekomsten av hjärtproblem i rasen - lider inte hundarna

      ENORMT & är inte det ett större problem?

.....allergier - påverkar & ökar inte det lidande & kostnader i högre grad

      än HD/AD?



För att återvända till HD-problematiken;

  • LIDER gårdshundar med avläst HD-fel av sin HD?
  • Hur många hundar avlivas varje år pga avläst HD-fel i vår ras?
  • Hur många opereras för HD varje år?
  • Hur många gårdshundar har påvisbar och begränsad rörelseförmåga p g a avläst HD?

En fråga till er som har hundar med avläst HD-fel/eller känner hundar med avläst HD-fel

  • LIDER era/dessa hundar och vägrar de att gå eller röra sig?
  • Eller är det hundar som FRIVILLIGT & glatt går, springer & tävlar i olika aktiviteter som t ex Agility, rally-lydnad, spårning...?
  • Är det någon som känner till/har vetskap om några gårdshundar med avläst gravt HD-fel som tävlar (FRIVILLIGT) upp i hög ålder?
  • Finns det någon av er som har kunnat locka en hund med rörelsesmärta från dysfunktion i leder/skelett ATT LEKA, TÄVLA I T EX AGILITY, TRÄNA eller överhuvudtaget RÖRA SIG?

Är s k höftledsfel verkligen ett PROBLEM i vår ras?


De som hävdar att HÄLSOPROGRAM ÄR DEN RÄTTA VÄGEN att utrota gener som bär på HD-skador måst ju tro sig SÄKERT veta att nedärvningen är högre än miljöpåverkan, eller hur? Men, om man då ställer sig frågorna;

  • Vad är ursprunget till HD?
  • Vilken faktor är störst - Arv eller Miljö?
  • Är metoden säkerställd?
  • Dvs, KAN det vara så att avläsningsresultat påverkas av olika faktorer?
    • Som t ex röntgenmetod?
    • Passar ALLA hundraser för avläsningsMETODEN?
    • Passar någon hundtyp avläsningsMETODEN sämre eller bättre sett till avläsningsresultat?
    • Påverkas röntgenresultatet av röntgenpersonalens utbildning?
    • Påverkas röntgen eller avläsning via personalens praktiska erfarenhet?
    • Finns det påverkan berorende på vilken röntgenutrustning som används t ex apparat, bänk, vagga etc?
    • Sederingspreparat?
    • VEM som avläser?
    • Avläsningsmetod?
    • Veckodag…?

Kan då METODEN & DIAGNOSEN för HD anses vara VETENSKAPLIGT SÄKERSTÄLLD?


OM metoden med HD/AD-röntgen kan anses vara vetenskaplig & därmed säkerställd;

Hur kan då det finnas t ex avläsningsresultat från SKK med HD C och AD 3, resultat som efter överklagan förvandlats till ett avläsningsresultat av HD B och AD 0...??? Trollas beteckningen avläst HD-fel bort när vissa faktorer ändras?


Den FÖRSTA FRÅGA I ALL AVEL man som uppfödare måste ställa sig är;

SKAPAR DET ETT LIDANDE HOS DJURET?  ...ELLER ÄR DET/KAN DET VARA själva begreppet vara ett chimärt lidande, dvs är det vår teknik & våra mätmetoder som "skapar" en falsk bild i en avläst dysfunktion?


Håkan Kasström, HD/AD-avläsare på SKK & expert/forskare vid SLU, har i en forskningsrapport från studie visat att det är ca 1/3 av som kan härröras till ärftliga faktorer, och 2/3 som kan härröras till miljöfaktorer (uppfödning, foder, hantering) när det gäller HD/AD:

  • Varför agiteras & hävdas det så hårt & i enkelriktad O-kommunikation om införande av HÄLSOPROGRAM? Ett hälsoprogram som kommer att medföra en selektion och utslagning av SÅ MÅNGA gårdshundar & hela avelslinjer på grund av en metod & diagnos som uppvisar så många osäkra påverkansfaktorer?

...OCH detta i en ras som enbart har varit godkänt som ras i ca 20 år?

HAR vi RÅD med det?


Är det inte så att RAS (Rasspecifik Avels Strategi) har sitt ursprung i RIO-konventet om bevarande av biologisk mångfald,

och,

Är inte grundsyftet med RAS att det ska vara ett program för bevarande av rasernas egenskaper mer än bara ett bekämpningsprogram?"


* * * * * * * * * *



Kommentarer och inlägg som följde på denna text kan ni bl a läsa här: Ulvus20090322 och Ulvus20090407 m fl.

 
 
Skönhetsbloggen!

Skönhetsbloggen!

17 mars 2010 07:46

Intressant läsning! :)

http://frida.blogg.se

 
Ingen bild

stina

19 mars 2010 20:27

Denna "artikel" borde in i Gårdshunden,vår medlemstidning tycker jag .Mycket intressant inlägg.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Karlsson - 5 januari 2018 23:39

  Usch så det tog emot att åka till My Dog i år! Det kändes verkligen att jag var trött på utställningar då  höstens flackande verkligen hade sugit musten och lusten ur mig trots alla positiva framgångar. Jag kände att jag ville vara hemma, men då ...

Av Karlsson - 18 december 2017 23:00

Så, där kom sista utställningen för året - SVENSK VINNARE Dog Show 2017 på Hundmässan, Stockholm den 17 december. Vilken fenomenal avslutning & final på detta utställningsår det blev!    För Hurrelvingens Maia Nebula var det premiär med inomhusu...

Av Karlsson - 13 november 2017 07:15

  Så då var det dags igen, nu för World Dog Show 2017 den 12 november 2017 i Leipzig, Tyskland. Hundarna börjar bli rätt vana nu vid såväl bilåkning och färjtransporter och gör sig bekvämt nedbäddade i såväl färjhytternas bäddar som mjuka, sköna ho...

Av Karlsson - 9 november 2017 07:15

  Så var vi inte hemma många dagar förrän det var dags igen att packa om utställningsväskan och ge sig iväg. Nu med sikte på German Winner Dog Show 2017 i Leipzig, Tyskland, den 8 november 2017. Kent följde med denna gång och även hundarna DK VV-17...

Av Karlsson - 6 november 2017 06:45

    Jag hade anmält SE UCH Stolta Ebbas Eiktyrner Of Sweden och SE JV-16 Stolta Ebbas Yrsa Af Tinka till Dansk Vinnarutställning 2017 i Herning Danmark. Så den 3:e november var det dags att packa bilen med utställningsgrejor och hundarna och ...

Presentation

Translate

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Mars 2010 >>>

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Gästbok


Skapa flashcards