Direktlänk till inlägg 31 mars 2011

Döva gårdshundar - finns det?

Av Karlsson - 31 mars 2011 22:45

 


"- Nej, det har jag aldrig hört talas om." har svaret blivit på min fråga. Men nu finns det ett konstaterat fall av unilateral dövhet i rasen Dansk-Svensk Gårdshund. Stolta Ebbas Einride Of Sweden, eller Jet som han kallas, har konstaterats vara döv på vänster öra. Jet har testats av neurologen och specialisten M L Harrington. Testet genomfördes med hjälp av avancerad utrustning som också används vid hörseltester på människor och mäter hjärnans aktivitet vid ljud, dvs nervsignaler vid ljudstimuli. Resultaten visade ett normalt signalmöster på höger öra men ett avvikande på vänster öra vid ljudstimuli. Uttolkning av mätresultaten är att Jet har fullkomligt normal hörsel på sitt högra öra medans han är döv på sitt vänstra.


Hos hundar, liksom hos människor, är den vänstra sidan den svagare, och är hundar döva är det oftast på den vänstra sidan. Tydligen är det så att orsakssambanden inte är kända, det finns för lite forskning i ämnet när det gäller t ex arvsgång för dövhet hos hundar.


Jet är nästan helvit och det jag frågar mig är om det även i rasen Dansk-Svensk Gårdshund kan finnas en koppling mellan en defekt gen contra dövhet och vithet. Att det i likhet med Dalmatiner, European Oddeyed Shorthair (kattras) m fl övervägande vittecknade raser och arter som har denna defekta gen? Detta mot bakgrund av vad den kända Marianne Fürst-Danielsson uttalat sig när det gäller rasen ursprung, dvs att rasen Dansk-Svensk Gårdshund troligen härstammar från Brittish White Terrier och Pinscher. Brittish White Terrier är helvit, kan det härifrån som genen står att finna, dvs den gen som är en dold causal koppling mellan dövhet och vithet?


Hur många Dansk-Svenska Gårdshundar finns det som är döva men där ägarna eller uppfödarna inte har upptäckt dysfunktionen? Hur många finns det som har upptäckts, men inte talats om?


Finns det någon kännedom hos rasklubben om förekomst av dövhet i rasen? Finns det något registrerat fall hos rasklubben?

 
 
Ingen bild

frågetecken

17 april 2011 10:43

Finska rasklubben för DSG har iakttagit problematiken med "vit färg" och dövhet i sin rasspecifik avelstrategi (JTO sidan 21). Mig veterligen finns inga döva hundar här ännu, men det är bra att vara förberedd att problem kan uppstå...tänk på parsons och jack russelterriers, vissa uppfödare testar valparna för dövhet (BAER-test). Båda nämnda raserna är ganska lika som DSG i färgteckningen.

Jets vänster öra saknar pigment (är alltså vit)har förstått att pigment och örats utveckling på fosterstadiet kan ha med saken och göra.

Allt som man säger att inte finns är lätt att bota=)

Karlsson

10 januari 2012 22:25

Tack för info och tips, ska undersöka det vidare.
Håller med dig i att det är lätt att bota det som sägs inte finnas - syns det inte, pratar man inte om det så finns det ju inte & då behövs inte heller något botmedel... :P
Men, ska man komma någonvart med dysfunktioner och defekter så måste nog stenar vändas ibland, men det krävs att skygglappar & munkavle försvinner först... ;)

 
Gabbi

Gabbi

19 augusti 2011 22:33

Vilken intressant läsning. Men trist att det ska vara så. Men det bara måste ju ha ett samband med hörselnedsättning på just de vita öronen precis som med de andra raserna som du nämner. Men det är SUPER bra tycker jag att du skriver om detta. Hur kan det komma sig att de åkte och undersökte honom från första början?? Märktes det så att de misstänkte det??
Ledaren på vår uppfödarutbildning Susanne Thell är dalmatiner uppfödare och hon sa redan på första utbildningen jag gick, för många år sedan, att man bör passa sig för dessa vita öron. Inom dalmatiner avlivas tydligen oftast dessa valparna, men det är ju en helt annan ras och har betydligt större kullar, så att så långt ska vi nog inte behöva gå. Jag själv är lite rädd för att använda hanar som jag har sett gett flera flera kullar med mycket vitt och ojämt vitt i ansiktet, som ex. vita öron, halva vita huvud m.m Men samtidigt frågar jag mig om det är defekten i örat som gör örat vitt under fosterstadiet eller om det är den vita färgen som skapar hörselskadan?? det lämnar jag till experterna. Men intressant är det allt.

http://www.anglarnas.se

Karlsson

10 januari 2012 22:19

Att det skulle finnas någon kausalitet mellan ett vitt öra & dövhet i rasen kan man nog inte sluta sig till enbart utifrån ett enda konstaterat fall. Inte heller kan man direkt dra någon parallell mellan DSG & andra raser förrän det finns tillräckligt många fall och att orsak eller samband har klarlagts. Men, frågor ska & bör man ställa, det kommer aldrig fram till några svar annars...
Det som motsäger att oregelbunden teckning eller ett vitt öra skulle vara ett direkt orsaksamband med dövhet är att vi har flera hundar som har har vitt på örat/vitt öra, men som har en alldeles utmärkt hörsel & är excellenta musfångare och "lyssnar in"/lokaliserar möss/sorkar likt räven. De hundr som jag känner till som har oregelbunden huvudteckning har med all säkerhet inte någon hörselnedsättning heller, så jag tror nog inte att du behöver vara rädd att använda hundar i avel med oregelbunden teckning. Det finns helt klart värre defekter än oregelbunden teckning i vissa linjer att undvika.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Karlsson - 5 januari 2018 23:39

  Usch så det tog emot att åka till My Dog i år! Det kändes verkligen att jag var trött på utställningar då  höstens flackande verkligen hade sugit musten och lusten ur mig trots alla positiva framgångar. Jag kände att jag ville vara hemma, men då ...

Av Karlsson - 18 december 2017 23:00

Så, där kom sista utställningen för året - SVENSK VINNARE Dog Show 2017 på Hundmässan, Stockholm den 17 december. Vilken fenomenal avslutning & final på detta utställningsår det blev!    För Hurrelvingens Maia Nebula var det premiär med inomhusu...

Av Karlsson - 13 november 2017 07:15

  Så då var det dags igen, nu för World Dog Show 2017 den 12 november 2017 i Leipzig, Tyskland. Hundarna börjar bli rätt vana nu vid såväl bilåkning och färjtransporter och gör sig bekvämt nedbäddade i såväl färjhytternas bäddar som mjuka, sköna ho...

Av Karlsson - 9 november 2017 07:15

  Så var vi inte hemma många dagar förrän det var dags igen att packa om utställningsväskan och ge sig iväg. Nu med sikte på German Winner Dog Show 2017 i Leipzig, Tyskland, den 8 november 2017. Kent följde med denna gång och även hundarna DK VV-17...

Av Karlsson - 6 november 2017 06:45

    Jag hade anmält SE UCH Stolta Ebbas Eiktyrner Of Sweden och SE JV-16 Stolta Ebbas Yrsa Af Tinka till Dansk Vinnarutställning 2017 i Herning Danmark. Så den 3:e november var det dags att packa bilen med utställningsgrejor och hundarna och ...

Presentation

Translate

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards