Senaste inläggen

Av Karlsson - 2 april 2017 22:23


E-kullen har blivit två veckor och flyttat ner till valprummet redan. Ögonen börjar öppnas och de kryper runt i valplådan. När jag bytte hos dem passade jag på att fotografera underverken. 
Varsågoda, här är resultaten. 

                       

ANNONS
Av Karlsson - 31 mars 2017 20:36


I samband med att våra valpköpare Marty Greer och Dan Griffiths från USA under hösten 2016 skulle resa till Norge och hålla seminarium för uppfödare från hela världen, så frågade de om de kunde komma och hälsa på under veckan efter seminariet hade hållits. Frågor jag ställde mig då var:


VAD kan jag göra för att ge dem så mycket kunskap om rasen i dess ursprungsland, och visa rasens egenskaper på sätt som i sin tur bäst gagnar rasen i USA, och som alltså även främjar deras egna Dansk-svenska gårdshundar från vår uppfödning med tanke på framtida avel med mera?


HUR göra för att de ska få med sig så mycket ursprunglig kunskap om rasen som möjligt på denna korta tid, samt kunna få ett antal kontakter i gårdshundsvärlden här i Norden att bygga vidare på?


Då jag är snar från tanke till handling tog jag kontakt med ett par "gamla" uppfödare av rasen i Norge och Sverige för att börja planera in besöket, och glädjande nog fick jag övervägande positiv respons.


Men mer då? 

Fanns det utställningar under perioden de skulle komma hit?  Nej. 

Fanns det träffar, kurser eller annat där de skulle kunna träffa många hundar i rasen, uppfödare etc?  Nej.


MEN så slog det mig - rasen har ju något unikt som skiljer den från de flesta andra raser! Vi som har rasen Dansk-svensk gårdshund har en enormt stor fördel av att det är en ras som är relativt ny som ras då den godkändes av Svenska och Danska kennelklubbarna 1987, och av Fédération Cynologique Internationale i samband med World Dog Show i Stockholm 2008.


Varför är det en fördel att rasen inte är så gammal?

Jo, jämfört med många andra raser vars standard skrevs för hundratals år sedan så betyder det att ursprunget ligger nära vår egen tid. Det vill säga, de som har skrivit rasens nu FCI-godkända standard finns ju fortfarande i livet, och de arbetar dessutom som respekterade domare på olika hundutställningar världen över. Detta betyder också att vi kan ställa våra hundar för dem och få en bedömning på våra uppfödningar direkt från källan! 


Jag funderade en stund och kontaktade sedan Lars Adeheimer, den man som man kan säga är rasens nestor. Lars har tillsammans med domare Ole Staunskjaer i Danmark tagit fram och utarbetat standarden för rasen, och kan de facto därmed utan tvekan anses vara en av de mest kunniga om rasen. Lars är exteriördomare för ca 140 raser och har en oerhört stor och gediget kunnande byggd på domarutbildning, praktisk erfarenhet och praktiserad uppfödarkunskap – tur att det finns sådana kunskapsbanker inom vår ras och om vår ras att tillgå!


Jag ställde frågan till Lars om han ville hålla en kursdag och exteriörbedömning utifrån rastandarden speciellt för Marty och Dan och det ville han. Så när han sa ja så körde jag igång med planering för resan och besöket. Mitt företag SKÄLLATON skulle ju behöva stängas under den veckan de var här, och min man ta ledigt från sitt jobb för att passa våra hundar under tiden. Boende skulle bokas, lokal skulle hyras och ett antal uppfödare tillfrågas om de ville ställa upp med ett antal hundar. Samtliga uppfödare sa ja och ställde mycket generöst utan att tveka upp med såväl sin tid och sina fina hundar för att de skulle användas i undervisningen och "plockas isär" av Lars, dvs de skulle användas i syfte att visa på exteriöra egenskaper som var bra versus mindre bra ur rasstandarden. Och, handen på hjärtat - hur många är det som klarar av detta om de inte är seriösa uppfödare med rasens bästa som mål och som vet vad de har i sin hund? 
DAG 1: Från Töreboda till Gardemoens flygplats, besök på Kennel Novanord i Mysen, Norge, och sedan vidare till Kennel Kråkeberga gårds i Hässleholm

 

 

Så, ett halvår går fort och planeringen var klar in i minsta detalj. Dag 1 var inne då Marty och Dan skulle komma med flyg från Bergen till Gardemoen i Norge. 

     
Klockan ringde för väckning vid 3-tiden på morgonen, och kl 4 satt jag redan i bilen och startade resan från Töreboda med sikte på Gardemoens flygplats i Norge. 


 

Lagom till morgonrusningstrafiken naturligtvis så hade jag nått periferin av Oslo och där blev det i stort sett tvärstopp - måndag morgon och varenda norrman verkade vara på väg in till Oslo till sina jobb.  

  

Men med en snigelfart av ca 5 km/h så gick det så småningom att ta sig igenom Oslo och ut till Gardemoen där jag något försenad hämtade upp Marty och Dan.


Därifrån körde vi till Anette Nordskogen som bor i ett litet samhälle utanför Oslo, och som är innehavare av kennel Novanord. Vi välkomnades av en flock fina Norska Dansk-svenska gårdshundar och hundprat följde över en mycket välsmakande lunch.  


Anette var en av de första som började föda upp Dansk-svensk gårdshund i Norge. Hon känner rasen väl sedan lång tid och var initiativtagare till att starta den norska Rasklubben för Dansk-svensk gårdshund.


NORD uCH Marcatos Maiken

Novanords Ivrige Ivo, katten vet jag tyvärr inte namnet på. 

  

På bilden ligger hennes Novanords Brita fra Farmen, NORD uCH DKV-15 Marcato's Maiken, Novanords Flinke Frodo och Novanords Ivrige Ivo framför brasan och myser. Sent omsider lämnade vi Mysen i Norge och körde vidare ner utmed kusten igenom Sverige till Hässleholm i Skåne där en annan "gammal" uppfödare av rasen bor, och där vi skulle inkvarteras under de närmaste dagarna.


Vi kom sent fram till Kråkeberga gård där vi välkomnades av Anna Dahl. Tinka, Yrsa, Svea och Alva tyckte det var oförskämt att de fick stå i hallen och torka istället för att rusa direkt i säng, trötta som vi alla var efter att ha kört ca 1000 km och varit uppe i nästan 20 timmar. 
DAG 2:  Från Kråkeberga till Kennel Adens, Sydskånska kennelklubben och en fantastisk avslutning av dagen på Järnvägskrogen i Staffanstorp

 

 

På morgonen guidade Anna oss runt på gården där vi mötte lamor, köttdjur, gäss och ankor med flera fågelarter. Anna har haft Dansk-svensk gårdshund sedan 1999 och startade uppfödning 2003 med tiken Skrållan under kennelprefix Kråkeberga gård. Skrållan är en kullsyster till vår egen stamtik Stolta Ebba, vars namn vi har valt till vår kennel. 


Köttdjuren inspekteras.   

Dan och Marty är veterinärer och driver en egen veterinärklinik i USA, och då Dan har erfarenhet av veterinärt arbete med lantbrukets djur, däribland nötdjur, så det var intressant att jämföra lite när det gäller uppfödning och hantering länderna emellan.  
Efter rundturen på Kråkeberga åkte vi vidare till Harlösa där vi var bjudna på frukost hos domaren och uppfödaren Lars Adeheimer och hans Annette. Lars har varit uppfödare sedan 1959 av Welshterrier under kennelnamnet Adens, men bytte ras till Dansk-svensk gårdshund i samband med SKK:s godkännane av rasen 1987 och allt fortfarande.


 

Lars visade oss foton och informationsmaterial och berättade om rasens historik och dess hundar. Bilden ovan är av en raspresentation och informationsfolder som Renee Sporre-Willes utarbetade 2007 på uppdrag av Svenska och Danska kennelklubbarna att presenteras för FCI inför ansökan om godkännande av rasen Dansk-svensk gårdshund 2008. Från Harlösa åkte vi till Malmö och Sydskånska kennelklubben i Arlöv där vi skulle tillbringa resten av dagen.  Vi mötte där upp med uppfödarna Göran Cajhagen från kenne Haritzas, Marie Landberg från kennel Riddarens, Anna Dahl från Kråkeberga gårds och Ulrika Talts från kennel Hurrelvingens.


Göran Cajhagen och hans livskamrat Pia Linell var tillsammans med Lars Adeheimer med flera de som för mer än 25 år sedan startade Rasklubben för Dansk-svensk gårdshund i Sverige. Lars började med att prata om rasens historik och visade en informationsvideo om rasen. En video där många av de hundar som mönstrades in 1987 fanns med, däribland hanen Hiochs Ante som finns i nästan varje stamtavla några gånger om. I videon kunde vi se dessa hundars rörelsemönster och rastyp, den ursprungliga. 


Lars började exteriörbeskrivningen med hanarna. Först ut var fine SE uCH DK uCH SE V-12 Riddarens Sagolika Lejon med uppfödare och ägare Marie Landberg på Riddarens kennel. Lejon har en lång meritlista och har blivit BIG 3 (Bäst I Gruppen) på My Dog Göteborg 2015, Svensk Vinnare 2012, Årets utställnings unghund 2012, 2:a plats Årets utställnings hund 2012 och BIG 4 (Bäst I Gruppen) Stora Stockholm 2012, Årets utställnings junior 2011, 4:e plats Årets utställnings hund 2011. Lejon är efter hanen WW-14 NORD uCH, NO uCH, NORDV-14, SEV-13,14,15  Zkrubbe´s Lionheart undan SE uCH Larsgårds Saga, och född 2010.


Lars visar "handmått" och beskriver vilka mått en Dansk-svensk gårdshund bör ha, och hur och var man kan mäta exteriören, och Marty och Dan fick praktiskt känna igenom hundarna för att omsätta vad Lars beskrivit. Marty och Dan, som själva är uppfödare av Welsh Pembroke Corgi sedan 2003 under kennelnamnet Double G's, blev med gårdshund då Stolta Ebbas Oliana Olwen flyttade till dem 2013.


Länden gås igenom

Kors

Vinklar

Front och förbröst

Dan känner igenom Lejon

Är man "råttehund" så är man! En mycket fin hane och representant för rasen!  Marie har också en avelshane av gammal ursprunglig typ, Adens Stierne Idel Ädel Adel vilken kommer från Adens kennel. Han är en konfliktlös hane som går väl samman med de flesta, en lugn och vänlig hane som aldrig söker bråk, och hans avkommor har fått hans fina mentalitet och exteriör.  Stierne är efter hanen Haritzas Viktor Waldemarsson och undan SE uCH Adens Mumsiga Märta Maräng och är född 2010.


Lars förklarade proportioner och förhållanden för huvud och uttryck, och här översätter Dan detta genom att känna igenom Stierne.  

Nästa hane var SE uCH Bonteas Gangstern Gustaf med ägare Anna Dahl på Kråkeberga gårds kennel. I linjerna i stamtavlan bakom Gustaf finns hundar från kennel Haritzas såväl som Adens och Riddarens. Gustaf är efter Larsgårds Vilgott och undan Bonteas Beauty-Bonita och är född 2012. 


Efter varje hund så diskuterade vi rasstandarden kontra för- respektive nackdelar utifrån varje hund. Mycket nyttigt och otroligt lärorikt!Nästa gårdshund på bordet var en stubbsvansad tik av gammal typ från kennel Hurrelvingens, SE uCH DK uCH Kilhults Xellenta Lady In Red född. Lady är efter SE uCH Kilhults Tahoe och Kungsholmens Sallie och född 2008.  Ulrika hade med tikar från tre generationer räknat från Lady, och här är 2:a generationen Hurrelvingens Leija. Leija är efter Zkrubbe's Lionheart och Kilhult's Xellenta Lady In Red och född 2012. Lars visar och förklarar förhållande mellan lederna i fronten.


Hals, rygg och manke

Teori varvades med skämt och skratt.

Tassar beskrevs så väl av Lars att t o m Leija intresserat följde med. 

...och Dan och Marty översätter det de hört i praktisk handpåläggning. 3:e generationen efter Lady är Hurrelvingens Isis Af Stierne. Isis är efter Adens Stierne Idel Ädel Adel och Hurrelvingens Leia och född 2014. 


Förbröst och bröstkorgens djup  

Tassar igen och mellanled

Isis visar upp sina rosenöron och uttryck.Nästa tik var Kråkeberga gårds Halo. Halo är efter Max Factor Helge-Jan Tahoesson och Kråkeberga gårds Black Pearl och är född 2013. 


Bröstkorgens typiska rundning, längd och form


Vi diskuterar och förklarar olika aspekter av exteriör kontra tolkning av standarden.Nästa tik på bordet var Göran från kennel Haritzas med SE uCH Haritzas Zolo, en mycket fin liten tik med korrekta proportioner som är så komplett som hon kan vara enligt standard. Zolo är efter hanen Adens Kapten Waldemar och undan SE uCH Haritzas Skorpan, och är född 2008. 

Göran och hans livskamrat Pia Linell startade som uppfödare 1979 då med Snauzer, peppar & salt men blev med gårdshund 1988. Det var Tjh Skrållan, som fortfarande är den enda officellt utbildade räddningshunden i rasen i världen.Detta är Göran med tiken Haritzas Tingeling. Hon är efter KBH V-09 NORD uCH SE uCH DK uCH NO uCH FI uCH SE V-06 SE V-08 VDH CH VEUW-11 Adens Mullige Malte Mandelkubb och undan tiken SE uCH SE V-03 Haritzas Jill, och hon är född 2008. Tingeling är kullsyster till vår Tinkas pappa DK uCH DK V-13 NO uCH NO V-11 NORD V-10 Haritzas Tarzan. En inte så bra bild av Tingeling, men vad jag vill visa är att detta är en tik med många korrekta och utmärkta kvaliteer utifrån rasstandard. Hon är övertecknad men det förtar inte faktum att här är en tik med ypperliga kvaliteer och rastyp som betecknar en Dansk-svensk gårdshund. Som alltid är en hunds olika kvaliteer utifrån rasstandard hela tiden en avvägning av hur stor betydelse den delen är i förhållande till helheten. 


Haritzas Tingeling studerar intresserat bilden av sin anfader den Dansk-svenska gårdshunden Torneryds Nicke. Det fotot visar hur lik Tingelings huvudform är jämfört med Nickes. Såhär ska gårdshundshuvuden se ut i sin rätta proportion och form, och Tingeling är ett lysande exempel på hur huvudformen och käken bör vara enligt rasstandard.

Om gårdshunden Nicke kan berättas att husse, som var polis, tränade Nicke till polishund och de visade på vad han kunde vid olika arrangemang och uppvisningar. "Tjuvarnas skräck" kallades Nicke. Göran hade även med sig SE uCH Haritzas Odessa. Odessa är efter Adens Kapten Waldemar och undan SE uCH SE V-03 Haritzas Jill och är född 2003. Marty känner och mäter med händerna på Odessa för att få in de rätta handgreppen. Här är det vår egen tik SE uCH FI uCH DK uch NO uCH NORD uCH NO V-11 Falkenberg's Tjalfe Tinka som blir "isärplockad" och examinerad på bordet.  Tinka är efter DK uCH DK V-13 NO uCH NO V-11 NORD V-10 Haritzas Tarzan och undan Falkenberg's Tjalfe Bestla och är född 2008. Från vänster: Lars Adeheimer, Anette Andersson, Erika Karlsson, Marie Landberg, Anna Dahl, Ulrika Talts, Göran Cajhagen, Marty Greer och Dan Griffiths. 


TACK till Lars och Anette som så generöst delade med er av er tid och kunskap, och tack till Göran, Marie, Anna och Ulrika som också gav av er tid och så osjälviskt ställde era hundar till förfogande denna dag! 

   


Framåt kvällningen vände vi kosan mot Järnvägskrogen i Staffanstorp för lite spisning och trevlig samvaro. Har ni vägarna till Malmö så ta omvägen om Staffanstorp och titta in på Järnvägskrogen för vilken underbar mat de serverar! Fantastiskt trevlig avslutning på en toppendag! 


Fantastiskt vällagad och välsmakande meny! Och gissa om vi var hungriga! 


En trevlig dag går mot sitt slut och det verkar som om gemensamma samtalsämnen inte vill ta slut.    DAG 3: Från Kråkeberga till besök på Kennel Riddarens, och sedan vidare till Centralstationen i Göteborg och så hem till Töreboda

 

 


Den här dagen var vi en fyrbent mer i bilen då lilla Adens Jazziga Jäntan följde med. Hon kommer att bo och ingå i flocken hos oss på kennel Stolta Ebbas


Målet för dagens resa var ett besök hos Marie på kennel Riddarens. Marie har varit uppfödare sedan 1980-talet och blev med gårdshund 1995. Här spanar Jazza storögt in Lejon.


   

Har man varit uppfödare av rasen länge så har man mycken kunskap att dela med sig utav, och jag undrar om det finns en mer intresserad publik än uppfödare. Det går ju bara inte att inte vara intresserad av foton och dokumentation av den ras man älskar mest, eller hur? 

  

...och Marie berättar och beskriver medan Lejon ligger på sin rätta plats...

 

....medan vi lyssnar. Vi hade precis avnjutit en fantastisk jägarsoppa, en köttsoppa gjord på älgkött, grönsaker och buljong. 

  

Som "efterrätt" fick vi avsluta ytterligare ett underbart besök med att träffa tre ljuvliga valpar i den kull som fanns på Riddarens, och Marty blev överlycklig över att få alla tre i knät.

 

Och Marie fortsätter att berätta om rasen och de hundar som hon fött upp.

 

Som avslutning passar detta fotot från Maries hem speciellt bra, ett foto som innehåller varm atmosfär, ljus, historia, foton och vackra saker, precis just det som de här tre dagarnas rundresa med Dansk-svensk gårdshund som förtecken har varit fyllda av.  

 

Ett stort och hjärtligt TACK till alla er som hjälpt till att göra de här dagarna så speciella, så fyllda av erfarenhetsbaserad kunskap och med en stark vilja att osjälviskt dela med sig, skratt, vänlighet och en stor gemensam kärlek till rasen. 

  

Efter detta besök körde vi till Göteborg där jag lämnade av Marty och Dan då de skulle övernatta för att sedan resa vidare till Norge och flyga hem. Själv körde jag hem till min väntande familj och flock efter att ha kört ca 1650 km under dessa tre underbart givande dagar.

 

Min förhoppning var att ge Marty och Dan en grundlig kunskap om rasen ur olika perspektiv, men jag vet att vi alla uppfödare som var med under Lars exteriörbeskrivning sög i oss av kunskaper och erfarenheter som delades under dagen. Det här med exteriörbeskrivning utifrån rasstandard är något som alla uppfödare skulle göra med jämna mellanrum, inte minst för egen del men främst för rasens skull. 

Vill ni följa vår resrutt finns karta dag för dag utritad på Google Map: 

https://drive.google.com/open?id=1dveiOEmprP3MmLs59rDXbfnNEZ0&usp=sharing


 

   

ANNONS
Av Karlsson - 28 mars 2017 22:17

 

För ett år sedan gjordes planeringen av denna kombination, och nu har Stolta Ebbas Olufa Oddrun parats med Stolta Ebbas Kama Af Breidablick. Beräknad födsel är vecka 21 och leverans från vecka 29. 

 

 

Stolta Ebbas Olufa Oddrun är efter vår egen tik NORD SE FI DK NO uCH NO V-11 Falkenberg's Tjalfe Tinka och Rönnbergagårdens Sivert. Sivert är en hane med ett mycket milt, lugnt och stabilt temperament. Han, liksom Tinka, är vänligt sinnad och social. Sivert är den enda avkomman i direkt nedstigande led efter en ursprungslinje i rasen som härstammar från Twinflowers kennel. Ägaren och uppfödaren Elsbeth Wahlstedt på Twinflowers kennel var en av de som arbetade hårt för sin älskade lantras som kallades "Skrabbehong", "Råttehong" eller "Skånsk Terrier" och är en av de vi har att tacka för att den 1987 blev en ras under Svenska och Danska kennelklubbarna under namnet Dansk-svensk gårdshund, och från 2008 vid World Dog Show i Stockholm blev en intermittent ras under FCI.

 

Olufas farfar är VWW-08 NORD uCH FI uCH SE uCH DK uCH NO uCH NO V-02 KBH V-02 NORD V-05 VDH CH Europasieger 2009 Bundessieger 2008 Bundessieger 2009 Haritzas Elvis. Elvis var den allra första veteranvärldsvinnaren i rasen då han vann i stor konkurrens på världsutställningen i Stockholm 2008.

 

 

Olufa är en av endast 13 avkommor efter Sivert, och Stolta Ebbas kennel har 3 av dessa genetiskt värdefulla och unika avkommor, avelstikar som är bevandesgenetiskt värdefulla för lantrasen Dansk-svensk gårdshund. Olufa har ärvt sina föräldrars milda sinnelag, är av championkvalité och har HD B.

 

   

 

Stolta Ebbas Kama Of Breidablick är efter vår tik Stolta Ebbas Bella Breidablick och SE uCH Haritzas Urax. I linjerna bakom Urax finns Tjänstehund Skrållan, Haritzas stamtik, en tik som var tränad och tävlad av Pia Linell och är den enda officellt godkända tjänstehunden (räddningshund) i rasen i världen.

Urax mormor är WW-2008 NORD SE DK NO uCH Bro V-2002 NORD V-2003 SV-05 SV-06 Årets utställningshund 2005 Haritzas Happy. Happy var den allra första världsvinnaren i rasen när hon i stor konkurrens vann på världsutställningen i Stockholm 2008, en utställning där FCI godkände rasen intermittent. Haritzas kennel var en av de tidiga kennlarna i rasen, och dess uppfödare Göran Cajhagen och Pia Linell bildade och startade Rasklubben för Dansk-svensk gårdshund tillsammans med domaren och uppfödaren Lars Adeheimer, Adens kennel, m fl. Lars Adeheimer, Sverige, är en av de två domare som har författat rasen Dansk-svensk gårdshunds standard - den andre är domare Ole Staunskjaer, Danmark.


       

 

Kama är likt sin mor vänlig, lekfull och familjekär, och vill vara med där det händer något. Han är utställd med Excellent, och har HD A.

 

Mer information om kombinationen hittar Du här.

 

 

 

Vi ser fram emot denna spännande kombination av gamla linjer i en kombination som är genetiskt värdefull ur bevarandesynpunkt för lantrasen Dansk-svensk gårdshund.

 

* * * * *


Är du intresserad av valp och vill ha mer information? Har Du frågor om våra hundar, kombinationer, vår avel? 
Ring oss gärna & fråga oss, då det nog är vi som bäst kan svara på sådant som rör vår uppfödning & kennel. Fri prövningsrätt förbehålles vid försäljning av valpar.


Mobil:       +46 76 32 16 505 

Mejl:        kennel(at)stoltaebbas.se


Hemsida:  www.stoltaebbas.se


Nyheter och aktualiteter finns på vår officiella Facebooksida: 

https://www.facebook.com/StoltaEbbasKennel/

 

 

Av Karlsson - 27 mars 2017 12:20

...och här kommer lite foton från en solig söndag på kennel Stolta Ebbas. 

Damerna på Solsidan är från vänster: SE JV-14 Stolta Ebbas Oleana Ottilia, Adens Jazziga Jäntan, SE JV-16 Stolta Ebbas Yrsa Af Tinka och Stolta Ebbas Audhumbla Alva Af Lin. Lite varma vetbeddar på en träpall mot solväggen blev varmt och skönt för hundmagarna.  


Vi har haft lite fyrbenta "barn" som gästat oss då familjen haft semester. Först ut var Stolta Ebbas Yngvefrej Af Tinka som är helbror med vår SE JV-16 Stolta Ebbas Yrsa Af Tinka. Han kom in som en vårbrunstig unghingst, men fick snart lära sig vad matriarkat innebar när mamma Tinka och syster Idun Illmarig vänligt men bestämt talade om hur man bör uppföra sig. 

  


Stolta Ebbas Yngvefrej Af Tinka och syster SE JV-16 Stolta Ebbas Yrsa Af Tinka


Tanspots Tuschinskis Tia Temptation letade efter sitt ben...


som Stolta Ebbas Audhumbla Alva Af Lin hade lagt beslag på. 


Sfinxerna SE JV-16 Stolta Ebbas Yrsa Af Tinka och Adens Jazziga Jäntan.  


Av Karlsson - 25 mars 2017 13:39

Den 19 mars 2017 föddes 5 valpar i kennel Stolta Ebbas E-kull efter SE uCH Gassman's Julius och Flinkagårdens Chili. Det är 3 hanar och 2 tikar, alla trefärgade med lång svans. Mer information om denna kombination hittar du på vår hemsida. 

Stolta Ebbas Eos Eirene, trefärgad tik med lång svans

 

Stolta Ebbas Eir Erato, trefärgad tik med lång svans

 

Stolta Ebbas Eros Ektörne, trefärgad hane med lång svans


Stolta Ebbas Emrys Eitre, trefärgad hane med lång svans


Stolta Ebbas Ea Epimetheus, trefärgad hane med lång svansMer information om kombinationen och föräldrarna kan du hitta här


Är du intresserad av valp och vill ha mer information? Har Du frågor om våra hundar, kombinationer, vår avel? Ring oss gärna & fråga oss, då det nog är vi som bäst kan svara på sådant som rör vår uppfödning & kennel.


Fri prövningsrätt förbehålles vid försäljning av valpar.

 

Mobil:       +46 76 32 16 505 


Mejl:        kennel(at)stoltaebbas.se

 

Hemsida:  www.stoltaebbas.se

 

Av Karlsson - 8 mars 2017 16:05

Planerad parning kommer att ske mellan SE uCH Haritzas Diana och SE uCH Stolta Ebbas Eiktyrner Of Sweden. 


 

SE uCH Haritzas Diana är en mild och vänlig gårdshundsdam med naturlig stubbsvans. Hon är höftledsröntgad och avläst med HD B. Diana är efter Rönnbergagårdens Sivert och SE uCH Haritzas Tosca (se foto längre ner).


Hon härstammar från två gamla ursprungslinjer - den ena från kennel Twinflowers och den andra från kennel Haritzas och deras stamtik TJH Skrållan. Tjänstehund Skrållan är den första och hittills enda officiella tjänstehund (räddningshund) i världen som finns i rasen Dansk-Svensk Gårdshund.


Farfar till Diana är VWW-08 NORD uCH FI uCH SE uCH DK uCH NO uCH NO V-02 KBH V-02 NORD V-05 VDH CH Europasieger 2009 Bundessieger 2008 Bundessieger 2009 Haritzas Elvis. Elvis var den allra första veteranvärldsvinnaren i rasen då han vann i stor konkurrens på World Dog Show 2008 i Stockholm.

 


Dianas far Rönnbergagårdens Sivert är en hane med ett mycket milt, lugnt och stabilt temperament, och är vänligt sinnad och social. Sivert är den enda avkomman i direkt nedstigande led efter en ursprungslinje i rasen som härstammar från Twinflowers kennel. Ägaren och uppfödaren Elsbeth Wahlstedt på Twinflowers kennel var en av de som arbetade hårt för sin älskade lantras som kallades "Skrabbehong", "Råttehong" eller "Skånsk Terrier" och hon är en av de vi har att tacka för att den 1987 blev en ras under Svenska och Danska kennelklubbarna under namnet Dansk-svensk gårdshund, vilken från 2008 vid World Dog Show i Stockholm blev en intermittent ras under FCI. Diana är en av endast 13 avkommor efter Sivert, och Stolta Ebbas kennel har 3 av dessa genetiskt unika och värdefulla avkommor i vår avel - genetiskt värdefulla ur bevarandeperspektiv för lantrasen Dansk-svensk gårdshund.

SE uCH Stolta Ebbas Eiktyrner Of Sweden
är en rastypisk hane med ett stabilt och vänligt temperament. Han har lång svans. Eiktyrner är höftledsröntgad och avläst med HD A.


Eiktyrner är från en kombination efter vår tik Stolta Ebbas Anni och SE uCH Haritzas Urax (se foto av föräldrarna längre ner). Stolta Ebbas Anni är en av endast 13 avkommor efter hanen Wennhof's Boss, varav Anni är en av 2 avkommor efter Boss som i har gått i avel.


Även för Eiktyrner återfinns kennel Haritzas stamtik Tjänstehund Skrållan långt bak i linjerna. Haritzas kennel var en av de tidiga kennlarna i rasens historia, och dess uppfödare Göran Cajhagen och Pia Linell startade Rasklubben för Dansk-svensk gårdshund tillsammans med domaren och uppfödaren Lars Adeheimer, Adens kennel, m fl. Domare Lars Adeheimer, Sverige, och domare Ole Staunskjaer, Danmark, är de två domare som har författat rasen Dansk-svensk gårdshunds rasstandard som 1987 godkändes av Svenska och Danska Kennelklubbarna, och år 2008 under World Dog Show i Stockholm godkändes rasen intermittent av FCI, Fédération Cynologique Internationale

 

 

Eiktyrners kullbror är CH MACH4 RATCH Stolta Ebbas Einride of Sweden CM CD BN RE MXG MJC XF T2B4 CA FDCH CGC WPC (bokstäverna är olika titlar som han har vunnit) - en av våra exporter till USA. "Jet", som han kallas, är den Dansk-svenska gårdshund som är mest meriterad i flest discipliner i världen. På Golden Gate kennelklubbs tvådagarsutställning i januari 2016 blev han BOB och BOS (Bäst i Rasen och Bäst i Motsatt kön) i Kalifornien, USA.

 

Han, liksom CM Stolta Ebbas Oleana Olwen (även hon export till USA) var den andre respektive den första i rasen som uppnått tillräckligt med poäng för att vinna titeln CM (Certificate of Merit) i USA.

 


Diana blev Bäst I Rasen med Certifikat och Svensk Champion, och Stolta Ebbas Eiktyrner Of Sweden blev Bäst I Motsatt kön med Certifikat för domare Elisabeth Janzon vid Ulla Segerström & Bertil Sted-Grens Minnesutställning 2013.Inavelskoefficienten för kombinationen är 1,2 %.   
Dianas och Eiktyrners farföräldrar och morföräldrar:

    


Är du intresserad av valp och vill ha mer information? Har Du frågor om våra hundar, kombinationer, vår avel? Ring oss gärna & fråga oss, då det nog är vi som bäst kan svara på sådant som rör vår uppfödning & kennel.

Fri prövningsrätt förbehålles vid försäljning av valpar.


Mobil:       +46 76 32 16 505 

Mejl:        kennel(at)stoltaebbas.se


Hemsida:  www.stoltaebbas.se


Av Karlsson - 5 februari 2017 19:35

Flinkagårdens Chili är en omplaceringstik som kom till oss i början av 2015. Hon är mycket vänlig och mjuk till sättet och har anpassat sig väl till oss och i vår flock. 

 

Chili är av championkvalité och mycket rastypisk såväl exteriört som mentalt. Hon är höftledsröntgad och avläst med HD A.

 

     


På Rasspecialutställningen som Rasklubben för Dansk-svensk gårdshund årligen arrangerar i Tollarp har Chili blivit placerad som 4:e Bästa Tik med CK för domare Marianne Schlüter (även uppfödare av Dansk-svensk gårdshund), Danmark. Under 2015 blev hon 2:a Bästa Tik med CERTIFIKAT för domare Yvonne Brink.


 
 

 

SE uCH Gassman's Julius är en son efter vår avelshane SE uCH FI uCH Stolta Ebbas Cernunnos Af Mac Cee och Gassman's Polly. Han gjorde sin utställningspremiär på MyDog 2015 där han vann Bäst I Rasen Valp (BIR Valp) vid båda dagarnas utställningar, dels för domare Karl-Erik Johansson och 2:a dagen för domare Nils Molin, Sverige. 

 

European Dog Show 2015 i Oslo, Norge, blev han placerad som 3:a i Junior class males med Excellent för domare Dan Ericsson, Sverige.


På SGVK:s utställning i Uppsala 2016 - bara 2 år och 3 månader gammal - blev Julius Svensk Champion (utställning) för domare Petra Junehall. Vid samma utställning blev han Bäst I Gruppen 2 för domare Karl-Erik Johansson.

 

Julius är liksom sin far en lugn och vänlig gårdshundshane, är mycket rastypisk och av championkvalité. Julius är höftledsröntgad och avläst med HD A.

 


Inavelskoefficient för kombinationen är 0.4 %

 

 

Vi ser med spänning fram emot denna kombination av gamla linjer med mycket fina och rastypiska hundar såväl på den Danska som den Svenska avelslinjen.

 

* * *

 

Är du intresserad av valp och vill ha mer information? Har Du frågor om våra hundar, kombinationer, vår avel?

Ring oss gärna & fråga oss, då det nog är vi som bäst kan svara på sådant som rör vår uppfödning & kennel.

Fri prövningsrätt förbehålles vid försäljning av valpar.Mobil: +46 76 32 16 505

E-post: kennel(at)stoltaebbas.se

 

Av Karlsson - 11 januari 2017 19:31


Så var det dags för MyDog II för Tia, Svea, Julius, Alva, Yrsa och mig själv. Domare för Dansk-svensk gårdshund var Åke Cronander, Sverige, och antalet anmälda hundar var 52. 


Julius var först ut av våra hundar att bedömas i ringen av domare Åke.

  

SE UCH Gassman's Julius blev 4:e Bästa Hane med Excellent och CK för domare Åke Cronander, Sverige. Handler var Jessika Junehall.

     

Stolta Ebbas Audhumbla Alva Af Lin blev 2:a i Juniorklass med Excellent och CK, men blev oplacerad i Bästa Tik. Alva visades av Marty Greer. 


SE UCH Stolta Ebbas Yrsa Af Tinka blev 3:a i Juniorklass idag. Handler var Jessika Junehall.

  

Jag visade vår lilla Podengo "Svea" eller Fashion Star Leonore Of Sweden som hon heter i stamboken. Svea blev 2:a i Valpklassen med HP för domare Birgitta Svarstad.


Jag visade även Tanspots Tuschinskis Tia Temptation, vår Lancashire Heeler, som blev 1:a i Öppen klass för domare Gunilla Skallman.

  


Vår lilla "Sveas" mormor "Angel", C.I.B NORDCH SECH DKCH NOCH CPHV-09 DKKV-09 CPHVV-15 DKKVV-15 DKKV-15 NORDV-16 NORDVV-16 EUVW-16 Faidros Santa Clara-A-Velha ställdes i veteranklass och visades av Jamie Sandh.


C.I.B NORDCH SECH DKCH NOCH CPHV-09 DKKV-09 CPHVV-15 DKKVV-15 DKKV-15 NORDV-16 NORDVV-16 EUVW-16 Faidros Santa Clara-A-Velha med Jamie."Sveas" mormor "Angel", C.I.B NORDCH SECH DKCH NOCH CPHV-09 DKKV-09 CPHVV-15 DKKVV-15 DKKV-15 NORDV-16 NORDVV-16 EUVW-16 Faidros Santa Clara-A-Velha vann veteranklassen och blev BIR, och slutade som 2:a Bästa Tik. Handler var Jamie Sandh.


Så, en summering av MyDog II  2017 för våra hundar blev placeringar som 4:e Bästa Hane, 2:a Junior, 3:e Junior, 1:a i Öppen klass och 2:a i Valpklass. Tack till Jessika för handling.

  


Den som säger att det inte krävs något, varken mentalt eller fysiskt av utställningshundar eller deras förare borde vara praktikant över en utställning som MyDog. Då skulle de nog ändra åsikt illa kvickt!

Ena dagen i en utställningsring är det är bastu, nästa dag i en ring där det är mer som ett kylrum än inomhus - och så hela tiden från tidig morgon till sena kvällen ett myller av människor, hundar, barnvagnar, hundvagnar under en konstant ljudkakafoni av högtalarutrop, musik, hundskall och konstant buller. Det är miljöträning för hundar och ägare som heter duga det! 

  

A big thank you to Marty and Dan for your visit during this fabolous weekend and for all your help with dogs and everything in- and outside of the show ring! Whish you all the best and Good Luck with Jens in the future! 

  

Presentation

Translate

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018
>>>

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se