Senaste inläggen

Av Karlsson - 3 augusti 2016 11:14

 

År 2009 flyttade en av våra valpar i E-kullen till familjen Peter & Cynthia Heyman i Utah, USA. Hans registrerade namn är Stolta Ebbas Einride Of Sweden men kallas för Jet. Matte Cynthia är en erfaren hundmänniska som under lång tid har arbetat ideellt i olika så kallade Pet-Rescue Organisationer, och har tagit hand om ett stort antal omplaceringshundar under åren. Jet har en stor familj och flock som idag består av två korthåriga Collies, en Border Collie, en Kromfohrländer, en blandras och ytterligare en Dansk-svensk gårdshund från kennel Stolta Ebbas.


     

Året var 2013 då han fick en släkting i familjen då Cynthia var över till Sverige och hämtade hem ytterligare en Dansk-svensk gårdshund från vår uppfödning. Det var Stolta Ebbas Njord Noatun, från kombinationen SE UCH NORD JV-11 Stolta Ebbas Irpa Idun Ilmatar och SE UCH FI UCH Stolta Ebbas Cernunnos Af Mac Cee, som följde med tillbaka till Utah.  

 

 

 

Cynthia är en kunnig och mycket strukturerad, fokuserad och målmedveten hundägare, som under åren har tränat Jet och Connor i flera olika discipliner som t ex Agility, Lure Cursing, Lydnad och Fly ball med mera. Hon har inte heller tvekat att ge sig in i helt nya discipliner såsom Barnhunt, Weight Pulling, Herding med flera.

 


Jet tar här Championtiteln i Weight Pulling i UKC.
 

Hon har haft sådana framgångar med Jet i Agility att han under många år har placerat sig i toppen, och därmed blivit inbjuden till AKC Invitational Agility for Top Dogs vid 4 eller 5 tillfällen tror jag det är nu. Första inbjudan var år 2011 och nu senast i år har han fått inbjudan som "#1 Topdog till AKC Invitational Agility for Top Dogs 2016" i Orlando, USA.

 

 


Jet har innehaft positionen som världens mest meriterade Dansk-svenska gårdshund i flest discipliner i många år nu. Hans namn med titlar (AKC) ser ut så här efter den senaste vunna titeln: 

MACH3 Stolta Ebbas Einride Of Sweden CM CD BN RE PT MXC MJB2 XF T2B4 CAA FDCH RATM CGC

 

Detta är hans meritlista med titlar och vad de betyder/disciplin i:

AKC (American Kennel Club):
MACH3: Master Agility Champion (3 of these)
CM:       Certificate of Merit - Conformation
CD:       Companion Dog - Obedience Novice 
BN:       Beginner Novice - Obedience
RE:       Rally Excellent - Rally-O
PT:       Pre-Test - Herding
MXC:    Masters Century Agility - 100 Agility Qs in Standard.
MJB2:   Masters Jumpers Bronze2 which means he has 125 Qs in Jumpers
XF:       Excellent FAST - Agility Distance Class
T2B4:   Time 2 Beat 4 - Agility title he has four of these.
CAA:     Coursing Ability Advanced - Lure Coursing
FDCH:   Flyball Dog Champion - Flyball
RATM:   Barn Hunt Masters
CGC:     Canine Good Citizen - Manners/Obedience
 
UKC (United Kennel Club):
PTA:      Pre-Tested Advance - Nosework Anise
UWP:     United Weight Puller - Weight Pull
CH:       Champion - Conformation
UFA:      United Flat Racer Aptitude Test - Lure Coursing
 Senaste titeln Jet tog var PTA, dvs "Pre-Trial Advanced" i Nose Work i UKC (United Kennel Club).  

Stolta Ebbas Njord Noatun OA OAJ NF CAA CGC, Connor i vardagslag, har också plockat en hel del titlar under Cynthias ledning. 

 


Han har fått Top Ten Certificate 2015 i UKC och har vunnit titeln PTN (Pre Trial Novice Nose Work) också i UKC (United Kennel Club). 
De titlar som Connor vunnit är följande: 

AKC (American Kennel Club):
OA:     Open Agility
OAJ:   Open Agility Jumpers
NF:     Novice FAST Agility
CAA:   Coursing Ability Advanced - Lure Coursing
CGC:   Canine Good Citizen - Manners/Obedience
RATN: Barn Hunt Novice
 
UKC (United Kennel Club):
PTA:   Pre-Tested Novice - Nosework Birch
CH:    Champion - Conformation
UFA:  United Flat Racer Aptitude Test - Lure Coursing
 

      

Att hundarna som man föder upp får det bra hos bra familjer är väl det viktigaste för en uppfödare. Att de sedan får ha kul och att det har gått bra på tävlingar och utställningar, ja det är ju extra bonus. Som uppfödare kan man bara ödmjukt tacka för framgångarna för det är ju så roligt att få följa sina hundar i en så spännande resa som Jet och Connor får möjlighet att göra tack vare Cynthia. Det gör ju att man blir väldigt glad och stolt över sina uppfödningar, men också glad över de resultat som visar på hur enormt mångsidig rasen Dansk-svensk gårdshund kan vara när de hamnar i rätta händer. 
ANNONS
Av Karlsson - 31 juli 2016 12:15

 

I helgen som gick hölls den årliga rasspecialen som anordnas av Rasklubben för Dansk-svensk gårdshund i Degeberga nere i Skåneland. Domare i år var Svend Lövenkjaer, Danmark. SE UCH Stolta Ebbas Noss Nal placerade sig på 3:e plats i Championklass tikar med Excellent och CK. 


SE UCH Stolta Ebbas Noss Nal är en av fyra välmeriterade avkommor ur en kombination efter vår avelshane SE UCH FI UCH Stolta Ebbas Cernunnos Af Mac Cee och vår avelstik SE UCH NORD JV-11 Stolta Ebbas Irpa Idun Ilmatar.


 

Nossie verkar ha ärvt mormor NORD UCH SE UCH DK UCH FI UCH NO UCH NO V-11 Falkenberg's Tjalfe Tinkas fäbless för att undersöka vad mjukdjur har för stoppning...

Stort Grattis till ägaren! 


ANNONS
Av Karlsson - 31 juli 2016 09:56

  

I Ransäter 20160730 var det domare Ann-Christin Johansson som dömde Dansk-svensk gårdshund. Hon var en ny bekantskap, men visade sig vara en mycket trevlig och kunnig domare som också kände rasen väl. Hon använde hela skalan i sin bedömning av de 25 hundar som var anmälda och var sparsam med Excellent, men ännu mera återhållsam med att dela ut CK och HP.
Vi kom hem med båda! 

  


Gassman's Julius 1:a med Excellent och CK i Öppen konkurrentklass hanar. Handler Linda Ulriksen.

 

Vår avelshane Gassman's Julius vann öppen klass hanar där han fick Excellent med CK. 

 

 

I Bästa Hanhundklass placerade sig Julius som 3:e Bästa Hane, en placering som vi är väldigt glada över då han mötte två mycket välmeriterade championhanar som blev 1:a och 2:a Bästa Hane. 1:a fr v DKUCH NOUCH Gårdbanditten Prince Ip, 2:a DKUCH FIUCH JEUW-15 NOUCH SEJV-15 Megarden's Casanova och 3:e Bästa Hane blev Gassman's Julius.  Domare var Ann-Christin Johansson, Sverige (längst t höger). 
På grund av morgonens händelser var jag tveksam till om Yrsa skulle visas, men jag gjorde det till slut. Min lilla skrutta blev 2:a Bästa valp med HP och utmärkt kritik! För att framförallt Yrsa men även Julius skulle få bearbeta det som hänt och kunna varva ner i mängden av hundar och utställningsmiljön så stannade vi kvar tills eftermiddagen innan vi vände hemåt. 

 


 

På vägen hem passade jag på att rasta på Café Sockerslottet i Kristinehamn. En f d baptistkyrka som smakfullt har renoverats om till hotell och café med mera.

 

   

 

Här huserar den flerfaldigt prisbelönade tårtkonstnären och chokladpralintillverkaren Gunilla Wall. I f d kyrksalen hålls kurser i tårtdekorering och chokladprovningar. Det finns även en butik som får en chokladälskare att svimma där det går att köpa de mest delikata bakelser, kakor, smörgåsar, delikatesser och egentillverkad choklad. REKOMMENDERAS! 

  
Av Karlsson - 30 juli 2016 21:17

Idag har jag varit till Ransäter på Värmlands Kennelklubbs Internationella hundutställning. Med mig hade jag Stolta Ebbas Yrsa Af Tinka och Gassman's Julius. Julius är ju erfaren och van vid utställningar, men för Yrsa så var detta hennes premiär i utställningsringen. Jag hade planerat allt så noga, så noga just för att minimera att Yrsa skulle få någon obehaglig upplevelse av sin första utställning. Jag först var in till ringen med deras utställningsburar och annan utrustning för då skulle jag kunna ha bättre kontakt och uppsikt över mina hundar på vägen in genom veterinär- och vaccinationskontrollen. Alla vet ju hur stökigt och trångt det är där och det är ju varje hundägares och uppfödares skräck att få sina hundar attackerade av någon annan hund. Valpar och unghundar är man ju väldigt varsam och rädd om för att de inte ska få en sådan upplevelse. Men, den planeringen gick totalt i stöpet idag då premiären för Yrsas del inleddes med en skräckupplevelse! Detta tack vare fruktansvärt oansvariga hundägare som utan tillsyn släpper ut sin Berner Sennenhane ur sin buss UTAN ATT TA PÅ HONOM KOPPEL!!!

   

Allt händer samtidigt. Jag står halft vänd mot min bil för att stänga bakluckan efter att ha tagit ut Yrsa och Julius, och så känner jag att hon trycker sig hårt mot mig. När jag vrider mig runt med Yrsa stående på två ben med ryggen tryckt mot mina ben så ser jag bara något stort, svart och en Julius som försvinner under denna stora Berner Sennenhane! Jag skriker till ägarna tvärs över att de ska ta sin hund! Dessa står då med ryggen mot mig och har alltså 0 koll, kontroll och tillsyn över sin hund! Hanen backar av mitt skrik men är på väg fram igen när ägarna äntligen reagerar. Inget bett hann delas ut men det som hände är illa nog för 3-4 timmar efter denna händelse så vibrerar Yrsa fortfarande av stressreaktionen, dessutom har jag nu en valp som visar rädsla för andra hundar och morrade mot de som kom nära. Hur kul är detta på en skala?TACK så hjärtligt ni uppfödare av Berner Sennen för att ni sett till att jag kommer att få jobba häcken av mig för att få denna "lovande" (som domaren uttryckte det) tik lugn och säker i sammanhang där det är andra hundar närvarande och inte minst blir det ett hästjobb att få henne att vilja visa sig i utställningsringen. Eftersom ni uppenbarligen är uppfödare själva så borde ni verkligen förstå och veta hur viktigt det är med trygga och säkra hundkontakter under en valp och unghunds uppväxt för de ska bli trygga och säkra hundar som vuxna. Detta är för mig helt obegripligt hur någon uppfödare kan vara så nonchalant och slarvig gentemot sina uppfödarkollegors hundar. Ingen bra reklam för er! 

TACK också för den nonchalans och de föraktfulla kommentarer som ni fällde under tiden jag försökte lugna och berömma Yrsa då hon gick framåt och inte slängde sig i kopplets längd och försökte fly i panik bara bort, bort ifrån allt. TACK, för att ni förklarade att mina lugnande och berömmande ord var det som stressade upp henne. Vet ni vad? Jag trodde i min enfald att det var hennes upplevelse av att få er hund i attackställning som skrämde skiten ur henne. TACK också för att ni överlägset talade om för mig att "-Det hände ju inte något." Nej visst, mina hundar hann inte få fysiska skador, däremot orsakade ert slarv och oansvariga hundägarbeteende att Yrsa visade stressreaktion efteråt inför andra hundar som kom för nära och att Julius nu försvarar sin flockmedlem. Jag stannade kvar tills sena eftermiddagen just för att Yrsa och Julius skulle få "vänja" sig vid alla hundar och bearbeta det som hänt. 


TACK så hjärtligt för allt extraarbete och oro som ert oansvariga beteende orsakat, för nu vet jag vad jag ska göra en lång tid framöver. Jag ber en bön för att jag ska klara av den uppgiften. Jag vet hur fruktansvärt svårt det kan vara och har färskt i minne hur ofantligt mycket jobb det var då jag fick min 1-åriga schäfertiks psyke nästan förstört pga en oprovocerad hundattack. Lita på att jag intensivt ber en bön om att Karma bär er i minnet och ser till att ge er tillbaka i överflöd. 

Av Karlsson - 9 juli 2016 11:30

När nu solen och värmen äntligen kom fram igen, så fick också hundarnas småpooler dras fram igen vilket inte möttes med någon översvallande förtjusning precis. De flesta i flocken drog någon annanstans, osynliga blev de väldigt snabbt i alla fall.

De enda som var kvar var Tia och Alva. Tia var mer bekymrad över alla leksaker som hamnade i poolerna, medans Alva var nyfiken på vad det var för tokigheter som matte hittat på. 


...och givetvis så trillade hon i med ett plums!  
  


Tia lyckades efter några försök att lägga beslag på en av leksakerna utan att bli alltför blöt. 
Det får nog bli lite varmare i badet innan det blir mer välbesökt och passar våra Dansk-svenska gårdshundar att doppa tassen. 

 


 

Av Karlsson - 25 juni 2016 14:00

Så kom då veckan när B-kullen 2016 flyttar ifrån oss och till sina respektive familjer. Först ut i veckan som gick var Stolta Ebbas Brage Bjarke som exporterades till Finland, och Stolta Ebbas Beaw Billing som blev Äppelbobo. Stolta Ebbas Byrger Bjölf Af Chili och Stolta Ebbas Bure Bor Burr Af Chili hämtades på torsdagen. På midsommarafton blev Stolta Ebbas Bertha Beyla Af Chili värmlänning och på Midsommardagen emigrerade Stolta Ebbas Brynhild Bil Af Chili till Norge. Chili får njuta av att ha Stolta Ebbas Bödvar Bönd Af Chili hos sig under veckan som kommer, men sedan blir det flytt även för honom.


Så nu får vi och vår flock pusta ut ett tag tills det är dags för nästa kull, och då hoppas vi att det blir små Lancashire Heelervalpar som tassar runt här hemma. I mellantiden får vi vila lite och reparera slitaget efter valparna, för att ha valpar är inte bara gulligt utan innebär mycket ansvar och arbete såväl före, under och efter. 


         

      

Av Karlsson - 20 juni 2016 21:00

Just nu förs en debatt om veterinärvård och kostnader med mera på olika sociala medier och det är en debatt som även initierats av Svenska Kennelklubben. Men jag måste säga att vi som bor på landet har otrolig tur att ha mycket kunniga och skickliga distriktsveterinärer som inte bara behärskar mycket inom djurvård utan som dessutom har möjligheten att göra hembesök när det är så dags för våra gamla hundar att få somna in i hemmiljö eller valpkullar som ska besiktigas, ID-märkas och vaccineras. Det blir också en närhet och en trygghet i att ha kontakt med våra veterinärer på Töreboda Veterinärtjänst som känner ens djur, och som man har en kontinuerlig kontakt med. Vilken otrolig service och vilken värdefull förmån såväl för såväl oss som uppfödare och djurägare liksom för våra hundar och valpar! 

 

Idag var det dagen V som i veterinärbesiktning, grundvaccination och ID-märkning med mikrochip. Det var nu dags för B-kullen att granskas för imorgon är den första dagen som de enligt Svenska Kennelklubbens regler och Jordbruksverkets lag får flytta hemifrån.


Först ut var Stolta Ebbas Brage Bjarke Af Chili som utan ett knyst tog emot såväl vaccinationsspruta som mikrochip, och som stod stilla och koncentrerat när veterinären lyssnade på hjärtat. Allt var ok, och det blev UA i protokollet. Våra andra hundar strök omkring där vi var men rätt som det var så kom Yrsa upphoppande och ville vara med bland valparna på bordet hon också.


Näst i tur var Stolta Ebbas Beaw Billing Af Chili som fick UA i rumpan, inte ett pip här heller.


Så var det Stolta Ebbas Bödvar Bönd Af Chili och även han fick UA. Yrsa lyckades sitta stilla på sin kant nästan hela tiden...  

...men snart var hon framme och hjälpte Bönd att kolla så att Jennifer inte glömt något i papperen.När alla valparna var klara, ja då tog Yrsa självklart plats på bordet. Hon skulle ju också klämmas på och gosas med lite grann såklart...
  

Så alla valpfamiljer - samtliga valpar i B-kullen 2016 har besiktigats med UA och är nu resklara. 
Först ut som flyttar under veckan är Stolta Ebbas Brage Bjarke Af Chili som reser till Finland imorgon och Stolta Ebbas Beaw Billing som flyttar till Äppelbo. På torsdag flyttar Stolta Ebbas Byrger Bjölf Af Chili till Uppsala, och Stolta Ebbas Bure Bor Burr Af Chili till Stockholm. Midsommarafton flyttar Stolta Ebbas Bertha Beyla Af Chili till Värmland och på Midsommardagen flyttar Stolta Ebbas Brynhild Bil Af Chili till Norge. Stolta Ebbas Bödvar Bönd Af Chili får vi behålla ett par veckor då han flyttar i början på juli månad. 
Lycka till!
       

Av Karlsson - 11 juni 2016 11:30

Till våra valpfamiljer: Håll ut, idag är det stora fotograferingsdagen! Här kommer ett antal foton på valparna som ni får suga på tills dagen F som i flytt är här om bara 10 dagar. 

  

         

                             

                                                Presentation

Translate

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018
>>>

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se