Alla inlägg den 9 augusti 2009

Av Karlsson - 9 augusti 2009 20:59

I helgen åkte vi till Askersund på utställning tillsammans med Gillis med Cigge, Carina med Balder och Frida med Tilda. Soligt väder, överlag trevliga & vänliga människor och celebert besök i vårt tält förgyllde dagen. Lars Adeheimer kom för att språkas och dela en kopp kaffe med oss. Lars är en av de mest kunniga inom rasen Dansk/Svensk Gårdshund och har tillsammans med Ole Staunskjaer i Danmark tagit fram och utarbetat standarden för rasen. Han är exteriördomare för ca 140 raser och har en oerhört stor och gediget kunnande byggd på domarutbildning, praktisk erfarenhet och praktiserad uppfödarkunskap – tur att det finns sådana kunskapsbanker inom vår ras och om vår ras att tillgå.


 

Falkenbergs Tjalfe Tinka

Falkenbergs Tjalfe Tinka


Något annat som förgyllde dagen var ju resultaten från utställningen. Jag som tidigare ägare av schäfer modell sågbock är inte bortskämd med vare sig 1:or, CK eller Cert – därför jublar strupen min för allt över en 2:a i kvalité! Resultaten för våra hundar blev bättre än så denna dag – i konkurrensklasserna blev det en reservplacering , tre 3:eplaceringar, en 2:aplacering och vår egen Falkenbergs Tjalfe Tinka blev 1:a i sin klass med CK och 2:a i Bästa Tik klassen! Tack Viv på kennel Falkenbergs Tjalfe för Tinka! Även Tinka har linjer på nära håll efter en av kennel Haritzas uppfödning som jag skrev om i förra blogginlägget "Minnliga pärlor".


Ett stort grattis till Törebodas Elisabeth och hennes tik Ewans Lily som blev 1:a i BTKL med Cert och BIM! Grattis också till kennel Ewan som är uppfödare till Elisabeths gårdshundstik.


Gillis & Cigge hade skolats och trimmats under Gerard O’Shea lärdom tidigare, vilket tydligt märktes då det var en strålande uppvisning i handling dessa tu visade på planen! Bättre hälften Kent gled också omkring i ringen och visade stolt upp SIN hane Cad resulterande i en god 5:e placering.

Bra gjort gubbar!


Efter denna dags utflykt var en stunds svalka & meditation tillsammans imundigande äkta hemgjord glass a lá Italia i Askersunds hamn en perfekt avslutning av dagen både för hundar & deras människor, innan vi nöjda med dagen styrde kosan hemåt igen.


Det är gôtt att leva ibland.

 
Av Karlsson - 9 augusti 2009 19:34

Sedan vi flyttade ut till vårt nya hem har vi konstant hållit på med renoveringsprojektet med stort R. Några av de viktigaste milstolparna har varit att gräva ner 1000 meter slang till jordvärme, ny avloppsanläggning och borra ny brunn för vattenförsörjningen – vi fann nämligen ett rådjur liggande i den befintliga grävda brunnen.  :o(   Det fanns inte heller något kök i nutida bemärkelse av ordet, och wc – ja det befintliga är ett redigt utedass värdigt en stor bondgård med plats för tre sittningar på rad!



Så när vi fått indraget både varmt & kallt vatten och kunde börja nyttja sådana moderniteter som diskmaskin, mikro och bad/wc vart lyckan stor i huset! I och med dessa moderna bekvämligheters landvinningar kunde vi ju nu även ta emot gäster under anständig standard! Under den sista tiden har vi därför haft en rad trevliga gäster som kommit vägen förbi. Först i raden var Julie, Una & Cads uppfödare från kennel Muttingtons i Danmark. Vi två åkte på utflykt upp till Lida där specialklubben hade jubileumsutställning, och Julie var till stor hjälp då hon ställde sin egen uppfödning och vår Grand Old Lady. Tack Julie för släp- och bärhjälp, god handling och inte minst trevligt sällskap!


Jubileumsutsällning i Lida 25 juli 2009

Junkl tikar:  Fr v Carina m Falkenbergs Tjalfe Tikka (3:e pl), ego m Falkenbergs Tjalfe Tinka (2:a+HP), Pia m Haritzas Zolo (1:a+CK), Frida m Stolta Ebbas Dis Duneyr Danskedoter.



Efter det tittade Göran och Pia, kennel Haritzas inom när de passade på att ta vägen förbi under sin hemresa från Lida. Då det var deras Haritzas Urax som var far till vår Annis kull nu i år kunde de på plats beskåda ett av resultaten från den kullen – Ewert. Denne lille vasstandade huligan är egentligen namnad till Eire, men då bättre hälften Kent inte klarar av att komma ihåg eller uttala det namnet har han döpt om Eire till just…Ewert!


Stolta Ebbas Eire of Sweden

Ewert  -  Passande namn för en gårdhund i hjärtat av Vadsbo Härad, eller hur?



Göran och Pia har uppfödning av Dansk/Svensk Gårdshund under det respekttyngda prefixet Haritzas, och kan anses vara en av rasens historiska pionjärer. De är de facto en av de mest erfarna uppfödarna idag inom rasen Dansk/Svensk Gårdshund då dessa tu har varit med redan långt innan rasen blev godkänd som ras hos SKK. Dansk/Svensk Gårdshund, Skånsk Terrier eller Råttehund som den då kallades, har de arbetat med under många decennier och har en stor och gedigen kunskap om de hundar som la grunden till rasen av idag – en kunskap byggd på uppföderiets grund som borde vara så självskrivet värdefull och viktig att ta vara på. Hundar från deras uppfödning finns hos många kennlar runt om i Norden och även i USA. Flera hundar av deras uppfödning blev de första Världsvinnarna på Världsutställningen i Stockholm 2008, det år då rasen blev officiellt godkänd av FCI som ras i hela världen. På bilden nedan ses fyra av deras uppfödning, tikarna SUCH Haritzas Skorpan, SUCH Haritzas Odessa och SUCH Haritzas Isadora och lilla Haritzas Zolo.


SUCH Skorpan, SUCH Odessa, SUCH Isadora och Zolo

Det är ingen slump att det står 4 homogena rastypiska damer på rad - tre av dem är utställningschampioner och den fjärde i vardande. Detta är ett resultat av uppföderiets kunnande, inte teorier eller statistik.

Presentation

Translate

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards