Alla inlägg under januari 2010

Av Karlsson - 12 januari 2010 11:00

  

Bilden ärligen stulen från http://ulvus.bloggagratis.se


Uppfödning av Dansk/Svensk Gårdshund ligger från och med 2010-01-01 inom ett av SKK:s Hälsoprogram nivå 2. Hälsoprogrammet innebär i korthet att, för att få registrera en kull valpar så måste föräldradjuren vara höftledsröntgade med känd status. Men "känd status" innebär det att röntgenbilden måste vara officiellt avläst av SKK:s avläsare, det räcker alltså inte längre med att ha röntgat och kontrollerat med ledspecialist att hunden har en frisk led. Nu har det trätt i kraft och vi uppfödare får då framledes arbeta utifrån dessa ramar, men metoden och HD-röntgen har jag tidigare skrivit om i inlägg Lars Audell.


Den 13 maj 2009 beslöt SKK:s Avelskommitté "...efter diskussion..." (!) i protokoll 3/2009 § 78 att bifalla ansökan. SKK:s Avelskommitté anmodade rasklubben för Dansk/Svensk Gårdshund att se över avelsrekommendationer och krav för valphänvisning "...så att de inte inverkar menligt på möjligheten till en bred avelsbas." SKK:s Avelskommitté betonade här också att hälsoprogrammets krav även skulle komma att omfatta utländska avelsdjur, och "...framhåller vikten att rasklubben gör en kraftig informationsinsats.".


Vad har vi sett av det?


Är det någon som sett något från rasklubbshåll om någon översyn, översikt eller omarbetning av avelsrekommentationer eller valphänvisning? OM detta trots allt har gjorts, vad blev resultatet?


Är någon som sett något rörande hälsoprogrammet? Ja förutom den tydliga information som vi gårdshundsuppfödare fick direkt från SKK förstås...

Jo, visst ja, det ligger ju en länk under Aktuellt med info om SKK:s Avelskommittés beslut och vad det innebär.

Men nej, mer finns det nog inte förutom att rasklubbens webmaster la ut CS svar på uppfödares överklagan med adressat öppet förevisad (nu övertäckt med X X X X). Min överklagan med frågeställningar om var avelsansvar m m skickade CS vidare till Nordiska Kennel Unionen, och kommer att tas upp i NKU inom det snaraste. Blir spännande att se hur de ser på saken.


Men utvärderingen då? Var är den? Utvärderingen som låg till grund för ansökan om hälsoprogram - borde inte den offentliggöras i synnerhet för uppfödarna som gång efter gång under året som gått efterfrågat denna?


Jag är mycket, mycket tveksam till om jag verkligen tycker att rasklubben uppfyllt direktivet om  "...en kraftig informationsinsats."...

 

Förresten när det gäller rasklubben och information till uppfödarna, så finns det ju andra enligt uppgift insamlad information om rasens hälsoläge som rasklubben innehar och som tveklöst är till gagn för uppfödarnas arbete. 


Är det inte just denna sortens information som skall komma uppfödarna till del, och rasklubben och dess avelsråds uppgift att tillgodose oss med...för rasens skull?


Jag frågar mig;  I vilket syfte och för vem samlas all denna information in...annars?

Av Karlsson - 11 januari 2010 05:45


Aron heter en av valparna från Stolta Ebbas första kull, enda hanen i kullen och svart/vit gör det lätt att förstå att han har en speciell plats i hjärtat! Han är en av nu totalt fyra Stolta Ebbas hundar som flyttat till Sveriges bästa framsida och blivit Göteborgare. Han liksom sin syster Amelia har tillsammans med mattar gått i skola hos Karisma, Mickie Gustavssons suveräna hundskola.

  


Arons lillmatte är skicklig Photoshopare och skickar de mest konstfulla och vackert komponerade fotoalster. Här får ni se två av hennes egenkomponerade alster. Vad månde bliva av henne när hon blir stor?




Av Karlsson - 9 januari 2010 09:00

  


...om respekt och mänsklighet. I inlägg "Lågvattenmärket passerat...igen!" har jag beskrivit upptäckten av att en av mina texter i bloggen plagierats. Min text har plagierats och sedan var införd i Svenska Kennelklubbens tidskrift Hundsport ingående som del av ett referat från Rasspecialen i Tollarp. Jag riktar inte någon som helst kritik mot Hundsport eller dess kunniga redaktion då de givetvis rimligtvis inte kunde ha kännedom om eller veta om min text i bloggen, men redaktionen är nu väl medveten om sakernas rätta tillstånd och har beklagat "stölden".


Vad som vore på sin plats i detta sammanhang skulle väl vara ett erkännande av begånget fel från den som totat ihop plagiatet som tillställdes Hundsport. Förutom det så vore en respektfull ursäkt från rasklubbshåll på sin plats i synnerhet till den som verkligen både inom som utom Dansk/Svensk Gårdshundskretsar nämns med respekt som rasens främste expert. Dvs den som har varit med arbetat fram rasen en gång i tiden och skrivit rasen Dansk/Svensk Gårdshunds standard, den erkände domaren och uppfödaren Lars Adeheimer. Lämpligt medie för detta borde väl vara införande i såväl rasklubbens medlemstidning Gårdshunden och på hemsida för medlemmarnas kännedom om vilket grovt övertramp som skett. Men när det gäller inledningens andemening så är vi många som är ense om att den kategorin är i total avsaknad vad gäller de aspekterna...

Av Karlsson - 8 januari 2010 18:39

...ikväll, en Golden Retriever hittade vi springande på vägen mellan Mariestad - Töreboda. Hunden är omhändertagen och i säkerhet.

För upplysningar ring Polisen Mariestads distrikt eller 076 32 16 505.

Av Karlsson - 8 januari 2010 08:00

 


I min fortsatta odyssé igenom e-posten har jag nu kommit till Kvick från vår C-kull som också är kullbror till Celma som jag skrev om igår. Kvick har skaffat sig egenheter "som en gammhund" skriver hans matte, vilket nog är en del av säregenheten och tjusningen med Dansk/Svensk Gårdshund. Dessa gårdshundar som skaffar sig en egen identitet och personlighet och med skicklig tass dresserar sin familj eller husse/matte så småningom...


Matte berättar vidare att när det är läggningsdags i familjen och tandborstning för bästa vännen och sängkompisen Björn så skall Kvick också rensa sina tänder. Han springer själv och hämtar en pipleksak som han sedan ligger och biter på under tiden Björn borstar sina tänder. Skulle Kvick vara lite sent ute så att Björn hinner stänga dörren så krafsar han på dörren och vill in  "-man kan ju inte missa tandborstningen!" tycks han säga!


När det så är dags för lite kvällsgos och prat innan lampan släcks för natten, så springer Kvick iväg, kommer tillbaka med sin snuttefilt och skuttar upp i sängen med den i munnen. Där lägger han sig till ro och snuttar nöjd på sin filt, och så kan de två kompisarna somna gott.


Finns det något bättre och finare än vänskapen mellan barn och djur när det är så här?



Av Karlsson - 7 januari 2010 02:00

  


Sakta men säkert arbetar jag mig igenom e-posten och kom fram till härliga vinterbilder av två Dansk/Svenska Gårdshundstjejer som är genuina Skaraborgare och bor i närheten av oss. Celma bär det stiliga namnet Stolta Ebbas Ceridwen af Mac Cee, är från Stolta Ebbas C-kull och hennes sambo Sigrid heter egentligen


  


Hopp i tops Chakira. Sigrid har gått viltspårkursen i vår idella förening DSG Skaraborg med avlagt godkänt anlagsspår för viltspårning tillsammans med en mycket stolt husse.   


  


Celma är på gång i nästa omgång att avlägga anlagsprov för viltspårning säger husse. Vi brukar träffas vid de tillfällen som vi ordnar gårdshundsträffar och kurser i DSG Skaraborg, men har nu under hösten haft fullt upp i båda familjerna och inte setts på ett tag. Så tack och lov för de nya sociala medierna som gör det så lätt att "prata" tvärs över avstånd och fullbokade scheman. Tack matte Eva för uppdatering och för de härliga vinterbilderna på två snödrottningar och på en julsmyckad Celma! Vackra Celma är kullsyster till vår egen Ceasar, Cigge och Kvick, och är också halvsyskon till våra två importer Cad och Una från kennel Muttington i Danmark. Pappa är Mac (DUCH SUCH Örestaden Lasse den Livlige) och mamma vår egen Grand Old Lady (Rippåsen Stolta Ebba). Det kan man väl kalla en äkta Dansk/Svensk! 

Av Karlsson - 6 januari 2010 06:00



  


...i Norge kom också under december månad. En Frej som blivit "store Frej" och inte ryms i famnen lika lätt som förut. Familjen tycker att han utvecklat sig väldigt fint, och att han har blivit "flott" som di säger där han bor nu. Han är "verdens vakreste hund" och han lever som en gårdshund sig bör, går alltid lös och fri utan koppel och band på gården. Men han har nog kommit in i tonåren "for han har sine egne meninger om tingenes tilstand!".

Jodå, detta kunde jag nog se lite av när broder Frode var här under de 14 dagar som hans familj var och jobbade i Thailand. Det fanns allt lite egen mening om sakernas tillstånd där också!


Som avslutning skriver de bland annat att "For oss ble Frej den perfekte hund og hele familien er veldig glade i ham.". Jag skickar en hel massa tacksamma tankar upp till Norge och Frejs familj - att få dessa brev med vardagsberättelser, det är vad lycka är för mig som uppfödare att få läsa sådant!

Av Karlsson - 5 januari 2010 00:45

  


Satt och jobbade ikapp med e-posten och bläddrade ibland e-brev som kommit nu under december. Fastnade i kärkomna & välkomna e-brev bland annat från våra valpfamiljer med berättelser och kort på Stolta Ebbas ättelägg och hittade detta fotot på Ewerts och Jets bror Eizo. Han bor i Ulricehamn och är - precis som i fallet med Fröja - en hårt arbetande hund som följer med husse Per-Ove på jobbet varje dag. Har nyligen fått rapport om att Eizo precis som sin slyngelbror Ewert är temporärt halvdöv, hörseln kommer och går, men det är nog bara en tillfällig vaxpropp som förhoppningsvis släpper framemot 1-årsåldern tror vi. Eller hoppas, kanske jag skulle skriva för ibland kan det ta längre tid innan de släpper...


Sol, sommar och solstol - kan livet bli bättre även för en dansk/svensk gårdshund? Vilken läcker gårdshundskille, eller hur? Kolla in attityden! Tack P-O för de sköna korten!



Presentation

Translate

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6 7 8 9
10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards