Senaste inläggen

Av Karlsson - 12 oktober 2009 08:45

  


Hemkommen nyligen från en föreläsning med Lars Audell vandrar tankarna kring de erfarenheter och pragmatiska kunskaper om skelettdefekter som denne kunnige man delat med sig av. Tänk om, tänk om bara han hade stannat kvar och fått gehör för de kunskaper som han och hans avdelning samlat på sig under alla år baserat på alla de tusentals hundar och röntgenplåtar som passerat förbi. Pragmatisk kunskap baserad på hundratusentals fall över lång tid. Det finns inte så många i världen som besitter denna sortens expertkunskap utifrån avläsning av röntgenplåtar på mer än 1 miljon leder, framförallt höftleder, av olika raser och åt olika kennelklubbar i Europa.


Fram till och med år 2000 hade Lars Audell med team avläst ca 90 000 röntgenplåtar. En avläsning där de upptäckt att det inte gick att avläsa alla hundraser efter en och samma mall, utan de använde ett rasanpassat avläsningssystem. De tog också hänsyn till slappa leder till skillnad mot dagens mätmetod enligt Norbergs vinkel vilken ger som resultat HD-fel. Tax och drever var några av de raser som såg helt annorlunda ut än standardmallen Fido, det vill säga standardmallen Fido i mätningen utgick från den arbetande brukshunden av rasen Schäfer. När taxklubben upptäckte några HD-fall i rasen, beslöt de röntga några hundratal hundar för att sedan utvärdera resultatet. Audell berättade att Taxklubbens företrädare helt lugnt hade konstaterat att deras ras såg annorlunda ut i skelettbyggnad, och att det som enligt mallen utvisade HD-fel i själva verket för deras ras inte var någon HD-defekt utan ett metodfel och alltså inte innebar något reellt problem för hundarna. Klokt handlat - var finns dessa visa människor i hanteringen av vår ras?


Det var år 2000 som FCI beslöt att alla anknutna länder skulle avläsa enligt samma system och införde den så kallade Norbergs vinkel som norm för avläsning av Höftleds Dysplasi, HD. SKK:s bestämda åsikt var att det borde införas rasanpassad avläsning/röntgen baserad på Audells med team erfarenheter från ca 90 000 avläsningar. I FCI-omröstningen jämställdes Sveriges 90 000 avläsningar med till exempel Luxemburgs 10 avläsningar - båda länderna fick en (1) röst vardera. Gemensam avläsning enligt Norbergs vinkel röstades igenom och var ett faktum. Hur stor erfarenhet har en avläsare från 10 avläsningar contra 90 000? I mitt tycke verkar FCI värdera och hantera expertrelaterad kunskap och erfarenhet på ett mycket underligt sätt. Förfärande är också tanken på hur många hundar som slås ut ur avel och/eller avlivas i alla FCI-anknutna länder världen över på grund av att deras höfter inte är byggda enligt mätmallen för Norbergs vinkel.


Lars gick mycket noggrant igenom hundens olika utvecklingsstadier, han tryckte på vikten av att ha grundkunskapen om hur skelettet växer för att förstå hur, när och var defekter uppkommer. En nyfödd valps skelett består av brosk, och är en kritisk period där det i många fall inträffar händelser som kan ge förändringsskador på skelettet, t ex defekter vid födsel, "swimmer" m m. Hos små valpar kan till exempel swimmers ge på sikt HD-fel. Slapphet i leder är också en faktor som vid mätning och avläsning hamnar i kategorin HD-fel. Vid ca 2 månader börjar brosk förbenas till ben i "kulan" och längs utmed en smal remsa i mitten av rörbenet. När valpen är ca 4 månader har delen ben ökat och brosket minskat ytterligare. Här sker även längdtillväxt, inte är utmed hela benets längd utan tillväxtzonen är strax under kulan vid övergången till benet där kulan får sin näring via ledvätskan. Detta är en mycket kritisk period med avseende på skador, och här uppkommer skelettdefekter ofta utifrån trauman efter ovarsam och häftig lek med andra, ofta större hundar. Han menade också att valpfoder inte bör användas mer än under de första 2-3 månaderna av en valps liv, för att sedan gå över till vuxenfoder. Viktigt är också att hålla valpens vikt för att förebygga skelettdefekter, alltså inga tjocka hundar med "valphull".




Han gick igenom några av de mest kända defekterna, bland annat ED, Saaralisation, Perthes och Ostiocondros för att nämna några. Ostiochondros är en defekt där benet inte hinner med att förbenas under tillväxt. Uppkommer oftast i 6-månadsåldern, och opereras oftast inte om inte hunden är halt. Defekten anses rasbunden och finns även hos grisar, får, tjurar och hästar. Det finns dock inte någon studie på ärftlighet hos hund. Lars menade att det går att hindra uppkomsten genom att hålla igen på maten! - en direktrelaterad faktor för uppkomst.


Fråga uppkom och ventilerades om det nya Avelsindex, och Lars Audell förklarade vad det bygger på, de olika faktorerna och hur detta skulle komma att fungera. Visst känner jag igen argumentet om Avelsindex som en Frälsare från HD i aveln i samband med införande av Hälsoprogram för vår ras...  Audell berättade att Avelsindex bara skulle komma att införas för de stora raserna:   "-De andra får bara stå och titta på.". 



Vad var då kontentan av föreläsningen, och vilken slutsats framförde då Audell?


Jo, "-RASANPASSAD RÖNTGENAVLÄSNING och låt din hund äta MINDRE PORTIONER & MINDRE ENERGI-/PROTEINRIKT FODER".



Av Karlsson - 10 oktober 2009 23:40

     


Idag/inatt har det varit hundutställning och rasspecial för Danish/Swedish Farm Dog i Chicago, USA. Domare var Bengt-Åke Bogren från Sverige. Jag fick precis nu meddelande från Cynthia, matte till Stolta Ebbas Einride of Sweden även kallad Jet, att han har har vunnit valpklass och blivit Best of Breed & Best in Show Junior Puppy!


  


Vi på Stolta Ebbas skickar en stor knusekram till Jet och ett Stort Grattis till Cynthia och Peter! Vi är så stolta över honom!

Brorsorna Ewert och Eizo grattar också!

Av Karlsson - 10 oktober 2009 18:30
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av Karlsson - 10 oktober 2009 09:08

     


Det är många som har hört av sig och frågat hur det har gått med Anni efter olyckan (se inlägg Älskade Chokladhunden Min). Förlåt att jag inte har uppdaterat er om hur det gått, men Anni mår bra nu och såret har läkt utan komplikationer. Vad man kan se för blotta ögat så har hon inte fått några fysiska men när det gäller rörelseapparat eller känsel. Hon går, springer, hoppar och gräver efter sork precis lika och mycket som tidigare. Det enda synliga är att hon har ett stort ärr på bröstet, men det gör inte något - hon är lika högt älskad för det.

Av Karlsson - 6 oktober 2009 20:45

  


Alla valpar från F-kullen flyttade hemifrån för en tid sedan, mamma Una är singel igen. En valp gick på export och två är kvar i Sverige. Nu har det kommit bilder på Frode och hälsning från hans nya familj - bilder på händelser i vardagen som förgyller vardagen för en uppfödare. Frode har blivit stadshund och har en kompis med efternamn af Lynx i sitt nya hem. Det tog ett tag att samsas och lära sig varandras språk, men nu är de bästa vänner berättar familjen. Och en extra fin sovplats har de ju fått de tu, eller hur? 

Av Karlsson - 5 oktober 2009 09:27

Johannesbergs Ridhus, Rimbo        




Den 27 september var det SGVK-utställning i Rimbo på Johannesbergs Slotts ägor. Vägbeskrivning och medföljande karta lämnade en del att önska - bland annat kan det ju vara bra för oss som kommer långväga ifrån att få veta namnet på platsen som utställningen skall hållas. På den i PM:et medföljande kartan kunde efter noggrann studie knappt urskiljbart läsas "Johannesberg" som tur var, och därmed kunde ett antal platser i och runt Rimbo via uteslutningsmetoden begränsas till just Johannesbergs Slott. "-Det var en hel del pyssel och det tog lite tid, men det gick att få fram var det var till slut!" var en av kommentarerna från ytterligare några långväga tillresande uppfödare och hundägare.


En knapp vecka innan utställningsdatum damp Rasklubbens för Dansk/Svensk Gårdshund medlemstidskrift Gårdhunden ned i brevlådan, där det i EN MENING nämdes att det skulle avhållas Avelsforum i samband med SGVK-utställningen i Rimbo (!). Den 22 september fanns så en länk utlagd på rasklubbens hemsida med information om att Avelsforum skulle behandla RAS - FEM dagar innan! Ett Avelsforum där Rasklubben för Dansk/Svensk gårdshund i god tid, hela 5 dagar innan annonserat på hemsidan om att detta skulle behandla RAS - RAS står för Rasspecifik AvelsStrategi och är av utomordentlig vikt för uppfödare, deras verksamhet och rasens utveckling och framtid. Detta Avelsforum hade alltså planerats in att avhållas efter att ett antal uppfödare i arla morgonstund tagit sig till utställningen, bevistat denna och sedan skulle sätta sig ner och behandla något så viktigt som... sin och rasens framtid. Faktum är att jag måste tillstå att det har skötts alldeles utmärkt - detta med frånvaron av information vill säga - ett maktverktyg som är av stora mått och inte att förakta!


Men - efter att ha startat dagen strax innan klockan 3 på natten, packat hundar, tillbehör och ungar i bilen och kört upp till Rimbo och ställt hundar - så väntade då Avelsforum. De satt där samlade alla de fyra (4) uppfödarna av Dansk/Svensk Gårdshund - den femte och den sjätte var inte klara nere vid utställningen ännu - när Avelsforum drogs igång. Den femte uppfödaren i samlingen var undertecknad, och när jag väl kom upp till Avelsforum, fick jag studera en lista författad av klubbens RAS-funktionärer med 10 frågeställningar/mål för ett framtida RAS för perioden 2010-2014. Den sjätte uppfödaren hade enkom för Avelsforum tagit sig från Södra Sverige till Rimbo just för att det skulle informeras om kommande förslag till RAS. När denne väl var klar på utställningen och kunde infinna sig på Avelsforum och fick klart för sig, att omarbetningen fanns inte och frågeställningarna - ja de var densamma som hade gjorts på Avelsforum i Tollarp i början på augusti där uppfödaren ifråga tillsammans med många fler hade varit närvarande. Jag frågar mig: Hur många fler uppfödare av de som var med på Avelsforum i Tollarp är det som på grund av bristande information inte är medvetna om att de just varit med och behandlat och omarbetat RAS för åren 2010 - 2014?


Visst ja, det var det där med INFORMATION, eller rättare sagt avsaknaden av den...


Dessutom, i det s k AvelsForum som var i Tollarp ingick till stor del även "vanliga" hundägare och medlemmar i grupparbetena. På intet vis menar jag att inte vanliga hundägares synpunkter är viktiga - men viktigast och av störst vikt för en ras, dess avelsarbete och mål för framtida avel är och förblir uppfödarens insikt, kunnande, erfarenhet, holistiska synsätt och förmåga att värdera delens vikt i förhållande till helheten!  Inte fackidiotens s k vetenskapliga evidensbaserade synsätt på hund(!)avel, teoretikerns teoretiska statistiksynsätt eller lekmannens tillika O-erfarna och bristfälliga insikt om hundavel eller rasen!


Kan i sammanhanget ínfoga Mr Ronnie Irvings, Chairman of the Kennel Club, ord vid SKK:s generella domarkonferens om den tradition som skapat våra hundraser:

"-Breeding dogs, like judging, is an art – not a science. The art should be supported by science, not dominated by it.”  



Nåväl, på Avelsforum i Rimbo framförde samtliga närvarande uppfödare unisont sina synpunkter till Rasklubbens sekreterare, som pga ordförandens hastigt insjuknande överrumplad hade fått axla ansvaret för att hålla i detta Avelsforum. Kritik som framfördes gällde dels den milt sagt undermåliga och bristfälliga informationen OM Avelsforum och OM RAS - undermålig och bristfällig i och med att det hade annonserats för minimalistiskt och alldeles för kort tid i förväg. Vi fick då av sekreteraren veta att detta inte stämde, rasklubben hade ju visst informerat - det hade i ett protokoll från första halvåret tydligt angetts att det skulle komma att avhållas tre Avelsforum under året...


Vidare ansåg vi närvarande uppfödare att kallelse/inbjudan kunde ha skickats (t ex med medlemstidningen) eller mailats ut till samtliga uppfödare. Detsamma gällde frågeställningarna - skall något så viktigt som RAS som avgör en uppfödares verksamhet och rasens framtida utveckling behandlas utfrån ett antal frågeställningar, bör dessa kunna utges i förväg för att ge uppfödarna en chans att förbereda sig, läsa på eller inhämta information i någon fråga ansåg samtliga. Dessutom är det rent förkastligt att lägga ett Avelsforum som behandlar en så viktig fråga som Rasspecifik AvelsStrategi för 2010-2014 EFTER en utställning - VEM har ork och förmåga att diskutera, fundera och analysera under några timmar en eftermiddag efter en utställning? Hur tror ni man känner sig då om man gått upp vid 2-3 på natten, kört i 4-5 timmar och varit på alerten under hela utställningens pågående? 


RAS är inte något som skall eller bör behandlas som ett hastverk, inte heller som ett hafsverk - vare sig av uppfödare eller av rasklubb - vilket man lätt kan få intrycket utfrån rasklubbens "prioritering" av Avelsforum för RAS.


Vi framförde en önskan om att Rasklubben skulle anordna ett nytt tillfälle för oss uppfödare i mellanSverige - ett från utställningar fristående RAS-Avelsforum. Dessutom ansåg samtliga att de ville ha ut frågeställningarna i förväg för att kunna bearbeta dessa i god tid innan forumet. Efter att sekreteraren per telefon framfört våra synpunkter, och rådgjort med ordföranden - kom hon tillbaks och meddelade att detta inte kunde ske. Det var detta Avelsforum som Rasklubben arrangerade och inget mer, punkt. Ville vi uppfödare kunde vi ju alltid träffas och diskutera RAS på egen hand.


Nu har RAS-funktinärernas frågor/mål för RAS för kommande period år 2010-2014 sänts ut till oss som var närvarande i Rimbo. Birgitta på Saringes kennel har gjort ett jättejobb i att leta upp uppfödare i Mellan Sverige, boka lämplig lokal på lämpligt avstånd, skicka ut inbjudningar och ordna med praktiska arrangemang kring Uppfödar Forum. UppfödarForum kommer att äga rum den 8 november i Strängnäs mellan kl 11-15. Missade du vad saken gällde i Tollarp, är uppfödare och intresserad av att deltaga i detta UppfödarForum - kontakta då Birgitta på Saringes kennel.


Mer om RAS kommer...

Av Karlsson - 4 oktober 2009 17:45

  


Bilden är på våra tre hanhundar - Ceasar på vänstra och Cad på den högra kanten, och så lille Ewert i mitten av korgen. Jag fascineras mycket av rasens egenskaper och just detta att kunna ha tre hanhundar tillsammans, sova ihop och vara i flocken är, som jag upplever det, unikt. Är det konstigt att man blir mer och mer förälskad i rasen?

Av Karlsson - 26 september 2009 06:52

Ibland räcker inte orden till i beskrivning av verkligheten. Hur det verkligen är och går till visar sig överträffa det mesta av diktandets konst i den vägen.


Låt mig ställa en hypotetisk fråga:

 

Om Du skickar en skrivelse via e-post till styrelsen i, låt oss säga Din rasklubb - Skulle Du anse att det var helt i sin ordning att när du trycker på "skicka" så levereras den samtidigt till en person utanför styrelsen?

 

Tänk er följande scenario:

 

Ponera att det har lagts upp en adress, till exempel styrelsen@rasklubben.se  Via den adressen fördelas inkommande e-post direkt ut till förtroendevalda i styrelsen - bara med det lilla extra faktum att förutom styrelsen så finns det ytterligare en adressat med i spelet också. Föreställ dig också att denna - för styrelsen såväl för utomstående osynliga e-postmottagare - får direkt till sin privata e-postadress ta del av e-post som medlemmar, uppfödare, vem-som-helst skickar till styrelsen (som de tror och förutsätter inte går vidare till någon annan). 

 

Skulle detta inträffa i verkligheten anser jag att det inte är ok.

Vad tycker Du?

Presentation

Translate

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018
>>>

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards