Alla inlägg under oktober 2009

Av Karlsson - 5 oktober 2009 09:27

Johannesbergs Ridhus, Rimbo        




Den 27 september var det SGVK-utställning i Rimbo på Johannesbergs Slotts ägor. Vägbeskrivning och medföljande karta lämnade en del att önska - bland annat kan det ju vara bra för oss som kommer långväga ifrån att få veta namnet på platsen som utställningen skall hållas. På den i PM:et medföljande kartan kunde efter noggrann studie knappt urskiljbart läsas "Johannesberg" som tur var, och därmed kunde ett antal platser i och runt Rimbo via uteslutningsmetoden begränsas till just Johannesbergs Slott. "-Det var en hel del pyssel och det tog lite tid, men det gick att få fram var det var till slut!" var en av kommentarerna från ytterligare några långväga tillresande uppfödare och hundägare.


En knapp vecka innan utställningsdatum damp Rasklubbens för Dansk/Svensk Gårdshund medlemstidskrift Gårdhunden ned i brevlådan, där det i EN MENING nämdes att det skulle avhållas Avelsforum i samband med SGVK-utställningen i Rimbo (!). Den 22 september fanns så en länk utlagd på rasklubbens hemsida med information om att Avelsforum skulle behandla RAS - FEM dagar innan! Ett Avelsforum där Rasklubben för Dansk/Svensk gårdshund i god tid, hela 5 dagar innan annonserat på hemsidan om att detta skulle behandla RAS - RAS står för Rasspecifik AvelsStrategi och är av utomordentlig vikt för uppfödare, deras verksamhet och rasens utveckling och framtid. Detta Avelsforum hade alltså planerats in att avhållas efter att ett antal uppfödare i arla morgonstund tagit sig till utställningen, bevistat denna och sedan skulle sätta sig ner och behandla något så viktigt som... sin och rasens framtid. Faktum är att jag måste tillstå att det har skötts alldeles utmärkt - detta med frånvaron av information vill säga - ett maktverktyg som är av stora mått och inte att förakta!


Men - efter att ha startat dagen strax innan klockan 3 på natten, packat hundar, tillbehör och ungar i bilen och kört upp till Rimbo och ställt hundar - så väntade då Avelsforum. De satt där samlade alla de fyra (4) uppfödarna av Dansk/Svensk Gårdshund - den femte och den sjätte var inte klara nere vid utställningen ännu - när Avelsforum drogs igång. Den femte uppfödaren i samlingen var undertecknad, och när jag väl kom upp till Avelsforum, fick jag studera en lista författad av klubbens RAS-funktionärer med 10 frågeställningar/mål för ett framtida RAS för perioden 2010-2014. Den sjätte uppfödaren hade enkom för Avelsforum tagit sig från Södra Sverige till Rimbo just för att det skulle informeras om kommande förslag till RAS. När denne väl var klar på utställningen och kunde infinna sig på Avelsforum och fick klart för sig, att omarbetningen fanns inte och frågeställningarna - ja de var densamma som hade gjorts på Avelsforum i Tollarp i början på augusti där uppfödaren ifråga tillsammans med många fler hade varit närvarande. Jag frågar mig: Hur många fler uppfödare av de som var med på Avelsforum i Tollarp är det som på grund av bristande information inte är medvetna om att de just varit med och behandlat och omarbetat RAS för åren 2010 - 2014?


Visst ja, det var det där med INFORMATION, eller rättare sagt avsaknaden av den...


Dessutom, i det s k AvelsForum som var i Tollarp ingick till stor del även "vanliga" hundägare och medlemmar i grupparbetena. På intet vis menar jag att inte vanliga hundägares synpunkter är viktiga - men viktigast och av störst vikt för en ras, dess avelsarbete och mål för framtida avel är och förblir uppfödarens insikt, kunnande, erfarenhet, holistiska synsätt och förmåga att värdera delens vikt i förhållande till helheten!  Inte fackidiotens s k vetenskapliga evidensbaserade synsätt på hund(!)avel, teoretikerns teoretiska statistiksynsätt eller lekmannens tillika O-erfarna och bristfälliga insikt om hundavel eller rasen!


Kan i sammanhanget ínfoga Mr Ronnie Irvings, Chairman of the Kennel Club, ord vid SKK:s generella domarkonferens om den tradition som skapat våra hundraser:

"-Breeding dogs, like judging, is an art – not a science. The art should be supported by science, not dominated by it.”  



Nåväl, på Avelsforum i Rimbo framförde samtliga närvarande uppfödare unisont sina synpunkter till Rasklubbens sekreterare, som pga ordförandens hastigt insjuknande överrumplad hade fått axla ansvaret för att hålla i detta Avelsforum. Kritik som framfördes gällde dels den milt sagt undermåliga och bristfälliga informationen OM Avelsforum och OM RAS - undermålig och bristfällig i och med att det hade annonserats för minimalistiskt och alldeles för kort tid i förväg. Vi fick då av sekreteraren veta att detta inte stämde, rasklubben hade ju visst informerat - det hade i ett protokoll från första halvåret tydligt angetts att det skulle komma att avhållas tre Avelsforum under året...


Vidare ansåg vi närvarande uppfödare att kallelse/inbjudan kunde ha skickats (t ex med medlemstidningen) eller mailats ut till samtliga uppfödare. Detsamma gällde frågeställningarna - skall något så viktigt som RAS som avgör en uppfödares verksamhet och rasens framtida utveckling behandlas utfrån ett antal frågeställningar, bör dessa kunna utges i förväg för att ge uppfödarna en chans att förbereda sig, läsa på eller inhämta information i någon fråga ansåg samtliga. Dessutom är det rent förkastligt att lägga ett Avelsforum som behandlar en så viktig fråga som Rasspecifik AvelsStrategi för 2010-2014 EFTER en utställning - VEM har ork och förmåga att diskutera, fundera och analysera under några timmar en eftermiddag efter en utställning? Hur tror ni man känner sig då om man gått upp vid 2-3 på natten, kört i 4-5 timmar och varit på alerten under hela utställningens pågående? 


RAS är inte något som skall eller bör behandlas som ett hastverk, inte heller som ett hafsverk - vare sig av uppfödare eller av rasklubb - vilket man lätt kan få intrycket utfrån rasklubbens "prioritering" av Avelsforum för RAS.


Vi framförde en önskan om att Rasklubben skulle anordna ett nytt tillfälle för oss uppfödare i mellanSverige - ett från utställningar fristående RAS-Avelsforum. Dessutom ansåg samtliga att de ville ha ut frågeställningarna i förväg för att kunna bearbeta dessa i god tid innan forumet. Efter att sekreteraren per telefon framfört våra synpunkter, och rådgjort med ordföranden - kom hon tillbaks och meddelade att detta inte kunde ske. Det var detta Avelsforum som Rasklubben arrangerade och inget mer, punkt. Ville vi uppfödare kunde vi ju alltid träffas och diskutera RAS på egen hand.


Nu har RAS-funktinärernas frågor/mål för RAS för kommande period år 2010-2014 sänts ut till oss som var närvarande i Rimbo. Birgitta på Saringes kennel har gjort ett jättejobb i att leta upp uppfödare i Mellan Sverige, boka lämplig lokal på lämpligt avstånd, skicka ut inbjudningar och ordna med praktiska arrangemang kring Uppfödar Forum. UppfödarForum kommer att äga rum den 8 november i Strängnäs mellan kl 11-15. Missade du vad saken gällde i Tollarp, är uppfödare och intresserad av att deltaga i detta UppfödarForum - kontakta då Birgitta på Saringes kennel.


Mer om RAS kommer...

Av Karlsson - 4 oktober 2009 17:45

  


Bilden är på våra tre hanhundar - Ceasar på vänstra och Cad på den högra kanten, och så lille Ewert i mitten av korgen. Jag fascineras mycket av rasens egenskaper och just detta att kunna ha tre hanhundar tillsammans, sova ihop och vara i flocken är, som jag upplever det, unikt. Är det konstigt att man blir mer och mer förälskad i rasen?

Presentation

Translate

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards