Senaste inläggen

Av Karlsson - 8 november 2016 09:14

I helgen som gick var det Nordisk Vinnarutställning och Dansk Vinnare i Herning i Danmark. Lilla "Hilda", Stolta Ebbas Gonille Gilemichel var där med matte Camilla och tävlade om titlarna NJV-16 och DK JV-16, det vill säga Nordisk JuniorVinnare och Dansk JuniorVinnare 2016. Och lilla Hilda knep båda titlarna!

  

Som uppfödare så avlar man ju på andra uppfödares resultat, och det är ju valpköparna som sedan ser till att ställa ut eller tävla med sina hundar - utan dem så bleve det ju inte några meriteringar. Men OJ så STOLTA vi är över vår första Heeler som nu tagit titlar i konkurrens på en större tävling. 


NO JV-16  DK JV-16 Stolta Ebbas Gonille Gilemichel    
Lilla Hilda med sina fina priskokarder. Stort GRATTIS till matte Camilla från oss på kennel Stolta Ebbas!  

  

ANNONS
Av Karlsson - 3 november 2016 11:21

Den 26 oktober 2016 föddes äntligen kennel Stolta Ebbas C-kull 2016. 5 valpar blev det, varav 3 är hanar och 2 tikar. De är en kombination efter vår avelshane SE UCH Gassman's Julius och avelstik SE UCH NORD JV-11 Stolta Ebbas Irpa Idun Ilmatar. Mer information om denna kombination hittar du på vår hemsida.


Stolta Ebbas Cordelia Caipora, vit & röd tik med lång svans

 

Stolta Ebbas Creiddylad Ceres, trefärgad tik med lång svans   


Stolta Ebbas Chaos Caishen, vit & röd hane med lång svans


Stolta Ebbas Corineus Con, vit & röd hane med lång svans


 

Stolta Ebbas Cormac Cuchulainn, trefärgad hane med lång svans

 

  

Stamtavla för valparna i C-kullen 2016

Svensk Champion och Nordisk Junior Vinnare 2011 Stolta Ebbas Irpa Idun Ilmatar


SEuCH NORD JV-11 Stolta Ebbas Irpa Idun Ilmatar, född 2011, är efter EE CH FI CH FI V-09 Aridgeocrats Ernest Hemmingway undan vår tik NORDuCH DKuCH FIuCH SEuCH NOuCH NO V-11 Falkenbergs Tjalfe Tinka, och Iduns morfar är DK V-13 DK CH NU CH NV-10 NV-11 Haritzas Tarzan. Idun har tagit titlarna Nordisk Juniorvinnare 2011 och är Svensk Champion (utställning).

 

European Dog Show 2015 fick Idun Excellent och blev oplacerad i Champion class bitches. Domare var Dan Ericsson, Sverige.


Idun är en social, alert & pigg liten dam, en klurig stor personlighet som alltid vill vara med och är nyfiken inför det mesta. Hon är höftledsröntgad med HD A. 


SE UCH Gassman's Julius


SE uCH Gassman's Julius är efter vår avelshane SE uCH FI uCH Stolta Ebbas Cernunnos Af Mac Cee och Gassman's Polly. Han gjorde sin utställningspremiär på MyDog 2015 där han vann Bäst I Rasen Valp (BIR Valp) vid båda dagarnas utställningar för domarna Karl-Erik Johansson och Nils Molin, Sverige. Under 2015 har det fortsatt med vinster i Juniorkonkurrensklass, och placering som 2:a Bästa Hanhund med CERT.


European Dog Show 2015 i Oslo, Norge, blev han placerad som 3:a i Junior class males med Excellent för domare Dan Ericsson, Sverige.


Vid Nationell Utställning i Eskilstuna i augusti 2016 blev Julius BIR (Bäst I Rasen) med Cert, och vår tik SE uCH Haritzas Diana blev BIM (Bäst I Motsatt kön) för domare Jahn Stääv, Sverige. Han är av championkvalité och har 2 Cert. Julius är liksom sin far en lugn och vänlig gårdshundshane. Han är höftledsröntgad och avläst med HD A.

 

Är du intresserad av valp och vill ha mer information? Har Du frågor om våra hundar, kombinationer, vår avel?

Ring gärna & fråga oss, då det nog är vi som bäst kan svara på sådant som rör vår uppfödning & kennel. Fri prövningsrätt förbehålles vid försäljning av valpar.


Mobil: +46 (0)76 32 16 505

E-post: kennel(at)stoltaebbas.se


  

ANNONS
Av Karlsson - 20 oktober 2016 17:43

Wow! Kennel Stolta Ebbas har nu två av våra uppfödningar som är kvalificerade till AKC Agility Invitationals 2017 i Orlando, USA!


 


Det är MACH3 RATCH Stolta Ebbas Einride Of Sweden CM CD BN RE PT MXC MJB2 XF T2B4 CAA FDCH CGC, alias Jet, och Stolta Ebbas Njord Noatun OA OAJ NF CAA CGC RATN, alias Connor - båda ägda och tränade av Cynthia Heyman, USA.  Hon är helt makalös, vilken fantastisk prestation!  

 

Vi är så stolta över våra killar och vi är så glada över kunna följa med i Cynthias träningar och tävlingar. Nu håller vi tummarna hårt till december 2017! 


 

Av Karlsson - 10 oktober 2016 13:30

Den 8 oktober var jag iväg med Alva, Yrsa och Julius till Kungsängen utanför Stockholm där specialklubben SGVK hade utställning. 

Av totalt 10 valpar i rasen vann Stolta Ebbas Audhumbla Alva Af Lin och blev BIR Valp med HP för domare Petra Junehall vid specialklubben SGVK:s utställning i Kungsängen den 8 oktober 2016.

    


I finalen vann hon och blev BIS Valp!

 

Yrsa fick Excellent med CK och blev 2:a i Junioklassen men oplacerad i Bästa Tikklass. 


För Gassman's Julius gick det bättre. Utav 33 hundar i rasen vann han och blev BIR med CERT. Detta var hans tredje CERT och därmed blev han Svensk Utställnings Champion, bara 2 år och 3 månader gammal! 
"-Ja så tar vi ett varv till!" säger domare Karl-Erik Johansson när BIS 1 och BIS 2 är kvar att utse.

  


Nyblivne champion SE uCH Gassman's Julius blev BIS 2 och gissa om jag är glad här!
Speciellt roligt med att Julius vann BIS 2 för denna domare är att Julius på sin första utställning blev BIR Valp på MyDog 1 2015 för Karl-Erik Johansson. Dagen därpå, på MyDog 2, blev han även då BIR Valp men för domare Nils Molin. Från 2015 och fram tills nu har Julius endast fått bedömning Excellent med placeringar som BIR och Bästa Hanhundsklass, förutom endast ett Very Good i Gimo men det uppvägdes av att Stolta Ebbas Yrsa Af Tinka blev BIR med sitt första CERT istället.

    

    

Så här såg bakrutan ut på hemvägen! BIS valp med HP, 2:a Junior med CK och så BIS 2 med BIR, CERT och Championat!

  

      

Av Karlsson - 2 oktober 2016 12:45

Stolta Ebbas Audhumbla Alva Af Lin blev BIR Valp med HP vid Örebro Kennelklubbs utställning den 1 oktober 2016. 


Inte nog med det, Alva blev bäst i gruppen också och gick vidare till BIS-final! I BIS-finalen placerade hon sig som BIS 2 Valp. 


I väntan på BIS-finalen laddade både jag och Alva på bästa sätt med att ta det lugnt i solskenet.   


Man har rätt att sätta näsan i vädret när man blivit BIR valp, BIG valp och BIS 2 valp, eller hur?   

  

Av Karlsson - 30 september 2016 09:10

..och jag blev glad och varm i hjärtat av att läsa såväl ledare som det övriga innehållet i den. Hela bladet allt ifrån "Formandens leder", Avelsudvalgets inlägg ang en ny blankett för "Inmeldelse av sygdomme der antages at vaere arvelige" och övrigt innehåll andas en respekt för den enskilde uppfödarens/medlemmens kunnande och erfarenhet ta självständiga beslut, och utifrån en vilja av samverkan arbeta för klubben och gemensamt vårda rasen Dansk-svensk gårdshund med förnuft med målet att föda upp friska, sunda och rastypiska Dansk-svenska gårdshundar.


 


Här slås inte på missnöjestrumman för hur "oseriös" någon av rasens uppfödare som haft en tjuvparning av en för ung hund, ej heller läxas uppfödare upp vilka avlar utifrån sitt eget tysta kunnande om avelslinjer eller utifrån helheten av en kombination eller hund och inte enbart utifrån ett fåtal stipulerade värden. Inte heller varnas de Danska medlemmarna och uppfödarna för analkande epidemier utifrån enstaka upptäckta fall, ej heller påkallas DNA-tester i parti och minut för dessa som en räddare för rasen och inte heller förs det fram statistik som sägs påvisa "sjukdom" utifrån en teknisk mätmetod trots total avsaknad av kliniskt baserade fakta. Nej, i DSGKs medlemsblad understrykes att avlästa officiella HD-resultat inte ska skickas in till klubben - för de finns ju redan tillgängliga och offentligt publicerade på Danska Kennelklubbens hunddata, precis som det är hos vår Svenska Kennelklubb och deras Hunddata. Nej, de poängterar att HD-resultat ska inte anmälas till den danska rasklubben som sjukdom OM inte hunden har kliniska symptom och då ska dessutom dessa verifieras av veterinär. Så klok hantering av HD-problematiken i rasen, likt taxklubben i Sverige. Lars Audell, som byggde upp avläsningsavdelningen på SKK, berättade under en föreläsning att Taxklubbens företrädare helt lugnt hade konstaterat att deras ras såg annorlunda ut i sin skelettbyggnad, och att HD-avläsningen med Norbergs vinkel var utformad för brukshundar och att det som enligt mallen utvisade HD-fel i själva verket för deras ras inte var någon HD-defekt utan ett metodfel och alltså inte innebar något reellt problem för hundarna. Klokt handlat - var finns dessa visa sansade människor i hanteringen av vår ras? 
Du hittar mer från föreläsningen här: http://stoltaebbas.bloggplatsen.se/2009/10/12/2072695-lars-audell/


Just när det gäller höftledsdysplasi så är det något som sägs plåga rasen i Sverige som en mycket utbredd farsot och därmed pågående s k "hälsoprogram", ett "hälsoprogram" som infördes mot den då sittande styrelsens och en klar majoritet av uppfödarnas vilja. Detta "hälsoprogram" som införts på lantrasen Dansk-svensk gårdshund har som effekt att det selekterar och begränsar avelsbasen än mer och minskar den genetiska bredden i rasen - tvärtemot principer för avel i en lantras. Men vad många inte begriper är att den tekniska metod där höftledsdysplasi avläses genom mätning INTE är en klinisk sjukdomsdiagnos - avläst HD-resultat är en mätning utefter en skala - det säger inget om hur hunden mår, OM den har kliniska besvär av sitt "HD-fel" eller vilka kliniska symptom hunden har som härrör sig pga höftledsdysplasi. 


Nej, liksom i artikeln från Avelsudvalget i den Danska rasklubbens medlemstidning så tas upp frågan om gentester och dess användning där sans och balans och pragmatiskt förnuft präglar DSGKs inställning till generella DNA-tester i parti och minut. DKK liksom SKK har inställningen att validerade DNA-tester för en specifik variant av en viss rasbunden sjukdom kan vara värdefullt bidrag vid bekämpande av en kliniskt sjukdom i en ras, men generella DNA-tester vilka ej är validerade eller framtagna för en viss sjukdom i en viss specifik ras kan på grund av bristande tillförlitlighet skada rasen mer än de gör nytta. SKK skriver:


"Genetiska tester är ett utmärkt verktyg i avelsarbetet för bättre hälsa hos våra hundar, förutsatt att dessa tester är tillförlitliga, relevanta och används på ett klokt sätt. Uppfödare och hundägare bör noggrant utvärdera nyttan med och konsekvenserna av ett genetiskt test innan detta utförs. Risken med ett ensidigt eller överdrivet fokus på DNA-testresultat är att andra viktiga åkommor eller egenskaper hamnar i skymundan. SKKs avelskommitté vill understryka vikten av att man i avelsarbetet utgår ifrån hur vanligt förekommande och hur stort kliniskt problem en sjukdom är, snarare än att utgå ifrån vilka tester som finns tillgängliga. Om en sjukdom inte utgör ett kliniskt problem i rasen och/eller det DNA-test som erbjuds för denna åkomma inte anses tillförlitligt är det bättre att avstå från att testa sin hund. Risken är annars att avelsbasen begränsas på felaktiga grunder, eftersom du som uppfödare är skyldig att ta hänsyn till testresultatet i ditt avelsarbete. Det är viktigt att ha i åtanke att hundavel handlar om mycket mer än enstaka sjukdomar, och att genetiska tester, även om de idag är många, inte ger hela bilden."
(http://www.srrs.org/srrs/nyhetsarkiv/20160721-svenska-kennelklubbens-avelskommitte-informerar-om-genetiska-tester)


och vidare: 


"SKK/AK avråder mot bakgrund av ovanstående från de pakettester/multitester som i dagsläget finns tillgängliga. Ställningstagandet baseras på de brister i validering och/eller relevans som finns för en del av de ingående testerna samt de negativa konsekvenser för avelsarbetet ett okritiskt testande riskerar att få. SKK/AK rekommenderar istället hundägare/uppfödare att testa för den eller de specifika genvarianter som är av betydelse i den aktuella hundrasen, givetvis under förutsättning att dessa tester är validerade." 

(http://www.skk.se/Global/Dokument/Uppfodning/Informationsartikel-om%20dna-tester.pdf)


Tack för att få vara medlem och genom ert medlemsblad få känna lite tillförsikt för rasen och kunna glädjas för grannlandets medlemmar och uppfödares skull. Och tack gode gud att i alla fall SKK hyser en sund och förnuftig inställning till DNA-tester, ett synsätt som delas med DKK. För, det finns ju inga hundar utan sjukdomsanlag...lika lite som det finns människor utan sjukdomsanlag.  Allla däggdjur bär på sjukdomsanlag av en eller annan sort och vi kommer aldrig att kunna utrota alla sjukdomar genom DNA-tester, däremot kan vi snabbt förstöra och utrota raser om aveln begränsas på felaktiga grunder.   

 

Av Karlsson - 19 september 2016 11:34

TJOHOOO Cynthia i Utah, USA, fortsätter att rada upp titlar på sina Dansk-svenska gårdshundar från Stolta Ebbas uppfödning! 

  

Stolta Ebbas Einride Of Sweden, alias Jet, från vår uppfödning har tagit en ny championtitel i tävlingsgrenen Barn Hunt vid tävlingar i Denver och han blev nu RAT CHAMPION!

Nu är hans namn med titlar:
MACH3 RATCH Stolta Ebbas Einride Of Sweden CM CD BN RE PT MXC MJB2 XF T2B4 CAA FDCH CGC (UKCCH  PTA UWP UFA)


 

Cynthias andra hane från Stolta Ebbas uppfödning Stolta Ebbas Njord Noatun, alias Connor tog sin titel RATO i "Open Barn Hunt" på tävlingar i Denver vid Rocky Mountain Ratters

Hans namn med titlar är nu: 

Stolta Ebbas Njord Noatun OA OAJ NF CAA CGC RATN (UKCCH PTN UFA)

 

Av Karlsson - 11 september 2016 13:15Stolta Ebbas Yrsa Af Fröja blev Bäst I Rasen med CERT i Gimo endast 10 månader gammal! 

  

 

Lika jublande resultat blev det inte för Gassman's Julius då han fick sitt allra första Very Good. Domare var Kitty Sjong från Danmark. 

Presentation

Translate

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018
>>>

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se